Skip to main content

Историјат

Монографија Прича о школи

„Прича о школи“ је књига о развоју и раду Основне школе „Милорад Мића Марковић“ у протеклих 175 година. 
Школа данас обухвата подручје три села - Мала Иванча, Мали Пожаревац и Поповић, али су до 1961, односно 1970. у овим селима радиле засебне школе. Током школске 2015/2016. и 2016/2017. реализовали смо пројекат Јубилеји и обележили велике годишњице: 175 година рада школе у Поповићу, 150 година у Малом Пожаревцу и 110 година у Малој Иванчи. Упознали смо ђаке са историјом школе, направили интервјуе са бившим ђацима и наставницима и кроз програм прославе Дана школе 2016. представили 150 година развоја. Као коначни продукт пројекта израђена је и ова књига.
Желели смо да сакупимо информације о школи на једном месту и прикажемо постојање и деловање три засебне школе током више од 100 година, као и период заједничког рада од 1970. до данас. У књизи истичемо колико је велика улога школе у овој средини и указујемо на постигнућа ученика и наставника којима се могу поносити бивше, садашње и будуће генерације.

Слађана Галушка, уредник

Садржај монографијеprica

Крај у коме ради школа и историја њеног развоја су необични. До пре 60 година села су припадала различитим окрузима, просветне активности, ма колико сличне, развијале су се у специфичним условима појединог села и неке од тих посебности остале су до данас. Зато је први део књиге „Наш крај“ посвећен географском, историјском и административном одређењу.
Други део књиге под називом „Прича о три школе“ приказује период у коме три школе самостално раде. Уводни део упознаје читаоца са приликама у школству у Србији у 19. веку и почетком 20. века. То укључује и кратке прилоге о школовању учитеља у Србији и школском надзору, а они су ту из два разлога. Развој школа у нашем крају условљен је и чињеницом да није било учитеља средином и у другој половини 19. века, чак и кад су мештани желели да школа постоји у селу, а проблем стручног учитељског кадра прати рад школе и касније. Школски надзор је саставни део рада школа и њихов рад је забележен и у школским документима, али и у сведочењу наставника, а постоји и књижевна обрада ове теме у тексту Мића Јевтовића, наставника српског језика у пензији, који је, такође, део књиге. Затим следе три приче: Поповић 1842-1961, Мали Пожаревац 1865-1970. и Мала Иванча 1906-1970. Ту су и сећања бивших ђака из Поповића, Малог Пожаревца и Мале Иванче.
Наредни део „Једна школа“ прати дешавања у школи од 1970 до 2000. уз кратко подсећање на околности у просвети у том периоду. Осамдесете и деведесете године 20. века сматрају се „златним добом“ - тада је школа имала највећи број ученика и наставника и веома важну улогу у животу три села у којима ради. Тих дана сећају се и о њима пишу и некадшњи наставници, сада пензионери.
Четврти део, „Школа у 21. веку“, посвећен је периоду од 2001. до данас које доноси велике промене – уређење простора и увођење нових технологија у наставни процес и целокупни рад школе. Уз побољшање услова рада и информатичко доба, долазе и нови успеси ученика и наставника и њихова све видљивија промоција.
Причу о школи испричану кроз ова четири дела причамо и у следећем поглављу, али кроз радове ученика и наставника. О нашем крају, тј. о селима у којима живе, пишу ђаци, а ту су и њихови литерарни и ликовни радови на тему школе некад и сад, као и прилог о програму прославе Дана школе 2016. Бивши ученици, сада професор, научник и лекар, сећају се школских дана и говоре о занимањима којима се данас баве. Две бивше ученице, а сада наставнице, пишу о својим сећањима на школске дане и упоређују их са данашњим приликама у школи. О школи и професији наставника пише наставница српског језика Софија Зећовић.
Завршница књиге је прилог о школи 2016/2017. године. Представљамо запослене и ученике, као и најважније активности током ове школске године.

.