Школа и позориште

Пројекат Школа и позориште реализован је у другом полугодишту, од фебруара до маја 2014. На почетку школске године обе наставнице српског језика су планирале угледни час у осмом разреду на тему Сумњиво лице, а поводом обележавања 150 година од рођења Бранислава Нушића.
Велики пројекат у част обележавања двестагодишњице Његошевог рођења је показао да неки ученици имају таленте и велико занимање за глуму и позориште и то је била инспирација да се осмисли још један пројекат у Нушићеву част.
Пројекат „Професионална оријентација на прелазу у средњу школу“ реализује се две године успешно у школи, а једна о његових фаза је „Реални сусрети са светом рада“. Наставници и стручни сарадници су се договорили да повежу тај модул са причом о Нушићу и тако је започео пројекат Школа и позориште. Циљ пројекта је био упознавање ученика са животом и радом Бранислава Нушића, стицање знања у вези са професијама у свету позоришта и глуме и примена тих знања у припреми позоришне представе у школи.
Почетне активности су текле паралелно у два одељења осмог разреда, ученици оба одељења су били у Југословенском драмском позоришту и имали су прилику да на заједничким часовим у Малој Иванчи увежбавају сценски наступ у мешовитим поделама.
Затим су ученици разговарали о животу и раду Бранислава Нушића, о драми и представи Сумњиво лице и припремали се за угледни час. У оба одељења направљена је глумачка подела и припремане су сцене за јавно извођење. Организација даљих часова је била различита. Коначни продукт пројекта приказан је на угледним/јавним часовима, одржаним у априлу и мају 2014.


Слађана Галушка, библиотекар