Ток пројекта

Припрема

Премијера

Реприза

 

 

Премијерно извођење ТВ емисија у Малој Иванчи, 5.12.2013.

1. Долазак у прошлост, рађена као документарна емисија о Његошу. Ученици и наставница српског језика су припремили текст, Његошеву биографију, коју су говориле четири ученице. У тај оквир смештени су елементи играног програма: казивање стихова из Горског вијенца и извођење драмског комада текста „Писма из Италије“ за који је адаптацију и сценарио урадила наставница Данка Стојановић. Све то је било употпуњено извођењем Рахмањинове композиције Италијанска полка на хармоници.
2. Изложба - забавни програм, публика разгледа ликовне радове настале током реализације пројекта, од којих су неки сценографија у студију. Одговарајућа музика је важан елеменат емисије.
3. Времеплов, емисија информативног програма, има неколико делова. Текст Писма из Италије је био основ за део у коме се прати Његошев боравак у Италији 2013. године кроз извештаје новинара једне француске и једне америчке телевизије. Коришћени део текста је незнатно измењен, али је допуњен, елементима интервјуа и, као посебна новина, преведен на француски и енглески језик. Чињеница да је Његош говорио француски је послужила ја да се њему говори на француском језику, а епизода о посети америчком броду је испричана на енглеском језику. Сценарио за емисију је настао у сарадњи ученика седмог и осмог разреда, наставника француског и енглеског језика и библиотекара.
Следећи део емисије, ТВ дуел, настао је на основу одломка из Горског вијенца у читанци. Писма Селима везира и владике Данила су прилагођена данашњем речнику, а говоре их Селим Везир и Данило Владика, јунаци из света бисниса и маркетинга, уредници и менаџери телевизијских компанија. Сценарио су урадили учесници емисије, троје ученика осмог разреда, уз помоћ библиотекара.
Наком дуела ова два госта су обишла ТВМ3 и највише се задржали у Библиотеци. Направљене су фотографије учесника ТВ дуела у школској библиотеци, а они су сами осмислили најаву за емисију и направили стрип о свом боравку у библиотеци. То је послужило за још један жанр, направљена је вест.
4. Озбиљни разговори – емисија забавног програма, замишљена као популарна форма - ток шоу. Како је за сваки пројекат важна фаза праћења и вредновања, ова емисија је део те фазе која се одвија ужива током саме реализације. Ученици седмог разреда су на часовима српског језика обрађивали новинарске форме и њима је додељена улога уредника и водитеља емисије, те су, уз малу помоћ наставника, смислили питања за све учеснике јавног часа. Додатни елементи су реклама за парфем коју изводе ученици VIII2 и музичке нумере које изводи ученик шестог разреда на гитари.
Осим тога припремљене су две презентација, са најавом и фотографијама које прате причу, као и са одговарајућом музиком.

Његош биографија
Његош и телевизија