Стручно усавршавање у установи

 

 

Приказ

Сценографија

Студио и емисије, још једном

 

 

Јавни час, још једном

Час су започеле Тања Бабић и Данка Стојановић, добродошлицом и причом о повезивању јубилеја и медија, о току пројекта и различитим активностима и задацима које су ученици урадили. Њихово излагање је пратила ППТ презентација. Кроз фотографије и кратка објашњења илустрована је припрема и сам јавни час, а посебна посластица су била дешавања „иза сцене“. За техничку подршку, као и у Малој Иванчи, био је задужен наставник Саша Живановић.
Историјско-биографски део о животу Његоша представљен је на паноима, који су били део сценографије привременог телевизијског студија. Ученици су извели играни програм у оквиру емисије Долазак у прошлост: казивање стихова из Горског вијенца и драмски комад Писма из Италије. У том делу ученик Лазар Митрашиновић је извео две композиције на гитари.
Емисија Времеплов изведена је као и на премијери, праћена презентацијом, фотографијама и одговарајућим аудио и видео прилозима: фотографије, које представљају Његоша у 21. веку (коришћене су фотографије са модне ревије колекције Његош Оље Ивањицки), прилог о америчком броду Независност (истог назива као брод који је посетио Његош, али најсавременији у америчкој флоти) и концерт Нила Јанга у Напуљу 2013. године. Тако су на најбољи начин спојени елементи које назив пројекта наговештава: историја, уметност и фантазија.
Озбиљни разговори су били потпуна новина. Уместо рекламе за парфем, емитованој у Малој Иванчи, овде је изведена нова реклама, најава новог сингла певачице Заз. Специфичност ове рекламе је што је је у њој учествовало седам девојчица из VII2, у певачко-плесној нумери (што је повећало укупни број учесника), али и наставник историје, Слободан Карановић, који је улогу владике Данила заменио улогом пратећег вокала и помоћника ученицима.
Припремљена су нова питања за ученике, а интервјуисани су наставници који нису присуствовали првом извођењу, а учествовали су у припреми – наставнице ликовне културе и енглеског језика. Такође, интервјуисана је и посебно важна гледатељка, наставница географије, присутна на оба часа, задужена за костиме, црногорску ношњу, коју је обезбедила за извођење у Малој Иванчи. Специјални гост емисије била је библиотекарка која је говорила о важности тимског рада наставника и ученика и организацији оваквих пројекта. Колико је заиста важан тимски рад, доказано је управо тог дана током организације и тока преподневних припрема. Сценографија и део програма, су, управо, тада решени, захваљујући заједничком раду ученика седмог и осмог разреда и наставника и библиотекара.
Иначе, ово извођење јавног часа се много више одликовало импровизацијом, него премијерно, и показало је колико су ученици спремни да буду иницијатори, да прихвате нова решења и прилагођавају се ситуацији, што се може сматрати показатељем остварености појединих циљева, не само овог пројекта, него и других који се у школи реализују.
Предновогодишње расположење је увело и додатне елементе: проглашење најбоље уређених и украшених учионица, честитка за празнике коју су говорили глумци из комада „Писма из Италије“, честитке за Нову годину на француском, енглеском и српском језику и наравно, поздрав водитеља и жеље за леп распуст, одмор, али и учење.
Наставнице Тања Бабић и Данка Стојановић су завршиле час, најавом даљих активности у пројекту, и позивом да и друге колеге организују сличне пројекте.

Слађана Галушка