Представа у сликовници

Пројекат Бајка се наставио током априла позоришним премијерама.
У Поповићу су 9. априла 2014. ученици комбинованих одељења I3/III3 и II3/IV3 извели представу за ученике нижих разреда из Мале Иванче и предшколце из Поповића. Представи су присуствовали и сви чланови Стручног већа разредне наставе.
Гледаоци су видели нове варијанте два дела: Бајка о бајци и Са Алисом и Пепељугом. Представа је одржана у једној од учионица, посебно уређеној одговарајућим елементима сценографије. Додатни визуелни и звучни ефекти и изванредни костими, као и млади глумци, одушевили су публику.
Обе представе се разликују од првобитне поставке, Бајка о бајци је добила и део на енглеском језику, а Са Алисом и Пепељугом пар нових ликова.
У Малом Пожаревцу су ученици IV2 извели представу за ученике првог, другог и трећег разреда, као и за све чланове Наставничког већа. Новина у овом веселом комаду био је позив гледаоцима да се прикључе забави у Малом Краљевству и заједно одиграју један плес. Одлични костими, ликовни радови ученика, аудио визуелна презентација и разиграни глумци – одлике су ове успешне изведбе.
Посебна вредност овог пројекта је што су сви ученици укључени у припрему текста, израду илустрација, плаката, костима и сцене. Од интегралних текстова и фотографија са премијера направљене су сликовнице, те се сада ове драмске бајке, осим што се гледају и слушају, могу и читати.
Ове представе су биле инспирација и за ученике других одељења да се прикључе активностима у пројекту.
Ученици IV1 су са наставницом енглеског језика и библиотекарком припремили за извођење текст бајке Sleeping prince/Успавани принц. На часу енглеског језика читали су кратки текст под називом Sleeping prince - сцена се дешава у садашњости, две девојчице откривају замак и у њему успаваног принца. Тај текст су глумили и веома им се допало, па су решили да направе своју бајку. За домаћи задатак су писали приче у којима су смишљали шта се десило пре ове сцене и шта ће се десити после ње. Два најбоља рада послужила су да се направи текст бајке и драматизује, а већи део је преведен на енглески језик. Ученици су припремили костиме, наставница енглеског језика је припремила додатне реквизите и пратећу презентацију са фотографијама и музиком.
Премијера комада је изведена 13. јуна 2014. поводом завршетка школске године. У публици су били ученици, наставници и родитељи. Право изненађење за њих било је извођење већег дела представе на енглеском језику, али су, ипак, сви разумели.
Од целокупног текста, на енглеском и српском језику (паралелно су дати они делови текста које публика можда неће разумети, а који су говорени на енглеском језику), и фотографија са премијере направљена је сликовница. Ученици старијих разреда су израдили ликовне радове на тему Бајка и они су, уз фотографије, илустрације у овој сликовници.

Слађана Галушка, библиотекар