Контакт

Основна школа

"Милорад Мића Марковић"

Мала Иванча

 

телефон: 011 8253202

имејл адреса

 

Активности

Чаролије бр. 11

Чаролије бр. 12

Чаролије бр. 13

 

Корисни линкови

ДШБС

Антологија српске књижевности

Педагошко друштво Србије

 

Оштро перо

Аутори пројекта:
Анђелка Танчић, библиотекар ОШ „Ратко Митровић“, Нови Београд
Слађана Галушка, библиотекар ОШ „Милорад Мића Марковић“, Мала Иванча

Пројекат је финансирао Градски секретаријат за образовање Београд, у њему је учествовало 150 ученика виших разреда из шест београдских основних школа. На Светски дан школских библиотека, 24. октобра 2011, почела је реализација пројекта.

Циљ пројекта је да ученици читају књиге (збирку прича, роман и приручник) и пишу приказе којима ће препоручивати књиге својим вршњацима. Пројекат је имао такмичарски карактер, аутори најбољих приказа су награђени. Осим традицоналног учења у школи, читања и разговора о књигама, овај пројекат уводи ученике у учење на даљину, он-лајн, или електронско учење, и побољшава њихову читалачку и информатичку писменост. Електронски део пројекта одвијао се на сајту Супер учење, на Мудл платформи за учење. Да би се ученици упутили у потпуну анализу дела и начин писања приказа књига ауторке су припремиле лекције.

Завршни сусрет одржан је у ОШ „Дринка Павловић“ у Београду. О самом пројекту и завршном сусрету Слађана Галушка је написала чланак за школски лист Чаролије, Текст је и део чланка Оштро перо – Супер учење о пројекту објављеном у Часопису Школски библиотекар.


Оштро перо у нашој школи

Иако је планирано да у нашој школи учествују по два ученика из одељења, јер је добијено по толико књига за сваки наслов, било је много више заинтересованих. Књиге су кратке и брзо се читају, препорука је била и да читају у групи, да се окупе и чиатају наглас, па је први наслов, збирку прича, прочитало 40 ученика за неколико дана. Ово је добар пример како се ученици могу мотивисати за читање, кад нове књиге стигну у школу и кад се читању да важност, много је више оних који желе да читају. Приказе књига писало је 20 ученика.

Ученици су читали збирке прича, романе и приручнике:

  • Пети разред – „Риба риби гризе реп“, „Тртко и велика пљачка потока“, „Како преживети школу“,
  • Шести разред – „Ћао, ти“, „Тринаести језик“, „Од сутра не одуговлачим, али стварно“,
  • Седми разред – „Приче о љубави“, „Птица“, „Приручник за заљубљивање“,
  • Осми разред – „Ко је овде луд“, „Заврти уназад“, „СОС за тинејџере“.

Писали су приказе уз помоћ библиотекара, радили у пару и групи на часовима библиотечко-новинарске секције, поједини, веома успешни радови су објављени у школском листу Чаролије.

Ученици који су учествовали у пројекту Оштро перо су пример друговима у разреду да је читање забава, књиге које су читали дају другим ђацима и у неким одељењима већина ученика је прочитала наслове из пројекта. Наставница српског језике Данка Стојановић је препоручила свим ученицима да читају те књиге и искористе постављене лекције на Мудл платформи да ураде приказ књиге као домаћи задатак за друго полугодиште. Остали ученици, који нису учествовали у самом пројекту, долазили су у библиотеку и тражили исте или друге књиге за читање много више него раније.

Лекције су искоришћене и за заједничке часове библиотекара и наставника информатике и рачунарства у осмом разреду и увођење ученика у електронско учење. У оквиру тих часова ученици су уз помоћ наставника и библиотекара направили и трејлер за роман „Заврти уназад“.

Припремљен је материјал за конкурс „Дигитални час 2“, а рад под називом Приказ књиге је освојио две награде: награда за интердисциплинарност и друга награда.

Пројекат и часови тематске наставе приказани су кроз презентацију „Оштро перо и Дигитални час“ на Наставничком већу као део стручног усавршавања у школи.