Контакт

Основна школа

"Милорад Мића Марковић"

Мала Иванча

 

телефон: 011 8253202

имејл адреса

 

Активности

Чаролије бр. 11

Чаролије бр. 12

Чаролије бр. 13

 

Корисни линкови

ДШБС

Антологија српске књижевности

Педагошко друштво Србије

 

Оштро Перце

Веома успешан пројекат Оштро перо, реализован током школске 2011/2012, ове године је настављен под називом Оштро Перце. У пројекту, које организује Друштво школских библиотекара Србије, учествовало је дванаест школа из Србије.

Програм је намењен ученицима виших разреда основне школе и има такмичарски карактер – ученици пишу приказе, критике, књига (и филма) и жири бира најбоље радове. Идеја аутора пројекта, Анђелке Танчић и Слађане Галушка, била је да се рад школских библиотекара повеже са наставним планом и програмом више наставних предмета, пре свега Српског језика, али и Информатике и рачунарства (Техничко и информатичко образовање) и Грађанског васпитања.

Ученици су ове године читали дела савремене српске дечије књижевности збирке прича, романе и митске бајке Гроздане Олујић.

Један од задатака за ученике је био да осмисле и направе трејлер за неко од књижевних дела које читају. Тако су развијали информатичку писменост, а у пројекат су се укључили и наставници информатике и рачунарства/ТИО.

Пројекат је започео у октобру 2012. године, током Месеца школских библиотекака, и трајао је до 19. априла 2013. године.

Осим активности у школама учесницама, ауторке пројекта су организовале и додатне активности - сусрете ученика, школских библиотекара и сарадника и успоставиле сарадњу са Народном библиотеком Србије и Америчким кутком.

Тако је 12. марта 2013. одржан скуп у Америчком кутку, чији је најважнији део била радионица – разговор о филму „Ема и Аги“ и елементима приказа.

Поводом обележавања Међународног дана дечије књиге одржан је скуп ученика и школских библиотекара у Народној библиотеци Србије, 2. априла. Ауторке су организовале радионицу на тему „Како написати бајку“.

Завршни сусрет такмичења/пројекта Оштро Перце одржан је 19. априла у Народној библиотеци Србије, а поводом Светског дана књиге и ауторских права.

Пројекат је промовисан на стручном скупу, трибини, „Развијање информационе и медијске писмености код деце, ученика, кроз рад библиотекара и наставника“, као успешан пример сарадње наставника и библиотекара и развијање информационе и медијске писмености ученика виших разреда основне школе.

Анђелка Танчић је представила веб страну http://andjelkatancic.wix.com/perce на којој је постављен наставни материјал, радови ученика и прилози са сусрета ученика, библиотекара и сарадника.

У нашој школи пројекат је реализован захваљујући сарадњи између библиотекара и наставника. Ученици су читали дела и разговарали о њима на часовима српског језика (у Малој Иванчи) и, уз помоћ наставника и библиотекара, састављали су приказе.

Најуспешнији део пројекта, у ком су учествовали сви ученици, био је: анализа и тумачење митских бајки, писање приказа бајке и састављање бајке.

Ученици су добили упутство за писање бајке.

Најбољи прикази романа и збирке прича, као и најлепше бајке наших ђака налазе се у Чаролијама бр. 12 у рубрици Живот је бајка.

Библиотекар и наставник историје и грађанског васпитања разговарали су са ученицима и о филму и серији „Монтевидео“, историјским и уметничким елементима, теми и порукама, намери аутора, публици којој се аутори обраћају и сл.

Библиотекар је припремио наставни материјал за ученике на тему Приказ филма.