Контакт

Основна школа

"Милорад Мића Марковић"

Мала Иванча

 

телефон: 011 8253202

имејл адреса

 

Активности

Чаролије бр. 15

Чаролије бр. 14

Чаролије бр. 13

 

Корисни линкови

ДШБС

Антологија српске књижевности

Педагошко друштво Србије

 

Екологија

Активности из школског пројекта Екологија реализоване су, углавном, са ученцима нижих разреда током школске 2012/13. године.

На тему Необновљиви и обновљиви извори енергије, одржано је осам часова за ученике свих одељења у Поповићу. Повезан је садржај више наставних предмета: Свет око нас, Природа и друштво, Чувари природе, Српски језик, Ликовна култура. Наставници и библиотекар су користили штампани и електронски наставни материјал за презентацију градива. Ученици су читали, разговарали о текстовима и стицали знања из области коришћења различитих извора енегије и очувања животне средине. Тема је послужила и за подстицање креативности. Ученици су добили задатак да, подељени у групе, опишу изворе енергије из угла самог извора, као састав у првом лицу. После тога су радили ликовне илустације текстова. Најуспешнији радови су у Чаролијама бр. 11.

У Чаролијама бр. 13 наставнице Ксенија Илић и Гордана Косанић пишу о часовима на ову тему.

Јована Борисављевић представља часове тематске наставе под називом Свака кап је важна и Сачувајмо природу (Мали контејнери).

Tематскa наставa Сачувајмо природу, реализована 22. априла на Дан планете Земље, повезалa je садржј предмета: Српски језик, Математика, Музичка култура и Чувари природе. Активности које су ученици имали су биле разноврсне као и облици и методе рада. Једна од активности током ових часова била је израда мини контејнера за рециклирање. На претходним часовима, ученици су се упознали са појмом рециклираже, материјалима који могу да се рециклирају и разлозима за ову врсту процеса. Након тога, били су спремни за практичну примену свега наученог. Ученици, подељени у групе, добили су потребан материјал (слике, кутија, лепак) и трудили се да својим радом допринесу изради задатка, а резултат су била четири мала контејнера за рециклирање папира, метала, стакла и пластике.

Наставница Ружица Будимкић и библиотекар Слађана Галушка реализовале су током априла 2013. часове тематске наставе Климатске промене. Завршница тематске наставе је била на дан обележавања Дана планете Земље, чија је овогодишња тема Лице климатских промена.

Лекције и тест, који су припремили наставник и библиотекар, постављене су на Мудл платформи у „виртуелној учионици“ www.superucenje.org.rs на веб страни школе.

Материјал и припреме за ове часове део су рада који су наставник и библиотекар послали на конкурс „Дигитални час“. Рад је освојио другу награду и налази се у Зборнику радова „Дигитални час 2012/2013“.