Skip to main content

Поповић

Пројекат је реализован кроз садржај више наставних предмета: српски језик, ликовна култура, музичка култура, слободне активности. Учитељице су упознале ученике са основним информацијама о животу и раду Бранка Ћопића, a две ученице су сажеле те податке и приредиле их за презентацију. Обрађена су дела: Огласи купусовог листа, Шумски огласи, Болесник на три спрата, Мачак отишао у хајдуке и Месец и његова бака. Ученици су читали, разговарали о текстовима и говорили стихове. За ученике трећег разреда драматизована је прича Мачак отишао у хајдуке, подељене су улоге и увежбавана глума и кретање на сцени.

Неколико ученика четвртог разреда је гледало филм Орлови рано лете, па су за њега заинтересовали и остале ученике. Уз помоћ учитељице друговима су препричали филм. Затим су прочитали и део романа и договорили се да драматизују текст прве главе књиге. На часовима ликовне културе израђене су илустрације текстова, ученици су цртали ликове које ће глумити, припремили костиме и елементе сцене за представу. Урађен је плакат за програм презентације пројекта и постављен је на улазу школе. На часовима музичке културе увежбавано је певање песме Болесник на три спрата.

У понедељак, 30. марта, ученици I3/III3 и II3/IV3 извели су програм којим је обележена стогодишњица рођења Бранка Ћопића, а то је била прилика да се укаже и на још два важна дана - Међународни дан дечије књиге (2. април) и Светски дан позоришта (27. март). У холу школе постављена је изложба ликовних радова на неколико тематских паноа и плакату који су, уједно, били најава дешавања и део сценографије за драмски део програма. На њима су биле илустрације прича и песама које су читали и ликова које ће гумити.

У публици су били родитељи ученика, деца из предшколске групе и њихова васпитачица, библиотекарка и директорка школе, а кроз програм их је водила наставница Јасмина Ковачевић. Ученици су говорили о животу и раду Бранка Ћопића, рецитовали су његове песме и извели драматизације два текста, I3/III3Мачак отишао у хајдуке, II3/IV3Орлови рано лете. На крају су заједно ученици и предшколци отпевали песмицу Болесник на три спрата.

Све тачке су биле одлично изведене, у разговору који је следио и учесници и гледаоци су оценили програм веома успешним. Родитељи су похвалили глумачко умеће ђака и залагање деце и наставника.

Од текста драматизоване приче Мачак отишао у хајдуке и фотографија са дешавања сачињена је сликовница.

Програм илуструју следеће фотографије.