Skip to main content

Мали Пожаревац

За ученике нижих разреда у фебруару и марту 2015. организован је пројекат током кога су читали песме и приче Бранка Ћопића, разговарали о њима, илустровали их и писали текстове на сличне теме. Ученици другог разреда су читали Шумске огласе и писали текстове на тему животиња, а затим их илустровали. Такође, читали су песму Болесник на три спрата, певали је и илустровали.

Ученци четвртог разреда су развијали информациону и медијску писменост. Проналазили су информације у вези са животом и радом Бранка Ћопића, уз помоћ наставнице, а затим саставили текст који ће говорити у презентацији пројекта. На часовима српског језика, ликовне културе и слободних активности драматизовали су песму Мјесец и његова бака, вежбали текст по улогама, израдили маске и припремали костиме. Илустровали су песму и од тих цртежа су настали стрипови.

Ученици трећег разреда су читали причу Мачак отишао у хајдуке, препричавали је и илустровали. Стихове из Шумских огласа су такође илустровали, а онда писали одговоре на поједине огласе.

У органку Општинске библиотеке Сопот у Малом Пожаревцу, 31. марта 2015, ученици нижих разреда и шестог разреда, њихови наставници и библиотекар, одржали су два часа посвећена јубилеју Бранка Ћопића. На зиду је био пано ученика III2 са слоганом Ми волимо Бранка, што је био и назив програма изведеног током часова. После разговора о животу и раду писца, ученици нижих разреда су говорили стихове из Шумских огласа и Огласа купусног листа, IV2 је извело драматизацију песме Мјесец и његова бака, а шестаци су причали о делима Поход на Мјесец и Орлови рано лете.

Стогодишњица рођења Ћопића обележена је 3. априла 2015. Јавном часу су присуствовали ученици и наставници. У сали за физичко постављени су панои са литерарним и ликовним радовима ученика од првог до четвртог разреда, а продукти пројекта су приказани у програму под именом Казивање о Бранку Ћопићу.

Ученици IV2 су говорили о животу и раду писца и извели су драматизацију песме Мјесец и његова бака, трећаци су представили своје радове на тему Мачак отишао у хајдуке и Шумски огласи, а прваци и другаци су рецитовали стихове из Огласа купусног листа и Шумских огласа.

Слободан Карановић, наставник историје, пореклом из истог краја као и велики писац, причао је о Бранку Ћопићу, о ликовима из његових књига и животу под Грмечом. Онда је, у дуету са наставником Синишом Босићем, отпевао песму Моја мала из Босанске Крупе. Програм је завршен песмом Болесник на три спрата коју су отпевали ученици нижих разреда. Извођачи и публика су оценили час успешним.

Програм илуструју следеће фотографије.