Skip to main content

Једнодневна екскурзија ученика 5. и 6. разреда

У среду 05. јуна, ученици петог и шестог разреда наше школе су се упутили на једнодневну ђачку екскурзију у пратњи својих одељењских старешина Марине Ружић, Светлане Матко, Мирослава Станковића, Данке Стојановић и директора школе, Милке Војиновић. На екскурзију је ишло 55 ученика.

Лепо време нас је послужило током целог дана.

Наше прво одредиште био је српски музеј хлеба у Пећинцима, где је домаћин Јеремија веома срдачно дочекао ђаке. Ученици су без речи уживали у причи о хлебу, од оног класја златне пшенице, преко њеног претварања у брашно па до рецепта за хлеб. Неко ће можда рећи да је господин Јеремија од овога направио добар посао, али је непобитна чињеница да посвећеност и топлина избијају из сваког кутка његовог дома- музеја.

По изласку из музеја, упутили смо се на ископине старог града, ка царској Палати у некадашњем Сирмијуму,  у центру Сремске Митровице, где смо обишли остатке римских грађевина и улица, трагове организованог живота од пре седам хиљада година. Мала пауза у парку у центру овог мирног града. Овде смо се, обасјани сунцем,  опростили од Сремске Митровице.

Након тога, ученици и наставници су се упутили ка резервату природе – Засавици. То је био заиста посебан доживљај за ђаке. Возили су се бродићем „Умбра“ и том приликом сазнали да у овом резервату постоји ретка и јединствена врста рибе – умбра. Научили су да праве разлику између трске и рогоза као и то да постоји врста птице веома слична патки.

После кратке пловидбе уследио је ручак, а након ручка ученици су имали слободно време које су искористили за игру и дружење у природи. Како све лепо кратко траје, тако је овај дан кратко трајао. 

 У Малу Иванчу смо стигли око 19 часова, помало уморни, али веома задовољни, са осмехом, пуни нових незаборавних успомена.

Екскурзија – пун погодак. Потпуно у складу са програмима рада у петом и шестом разреду. Остаје једино да о овоме пишемо, цртамо, причамо... 

Али и да чекамо мало ремек- дело неког вредног  ђака!

Велико хвала Директору школе, свим ученицима, наставницима, као и возачу аутобуса Саши Пантелићу и водичу Дејану Костићу за дивну сарадњу.

Марина Ружић