Skip to main content

Пројекат "Културна баштина завичаја"

У оквиру пројекта "Културна баштина завичаја", ученици VIII2 из Малог Пожаревца, добили су задатак да истраже шта се све налази од културног наслеђа у општини Сопот у којој живе. После седмодневног рада, ученици су, на часу географије, презентовали шта су све сазнали и које су културне вредности одабрали да проучавају. После презентовања, добили су инструкције од предметног наставника географије и ментора да, у периоду који следи, оду до свих знаменитости у општини Сопот и сниме кадрове. Након вишечасовног снимања имали су задатак да монтирају снимке. Ученик Вукан Јововић, који је био главни сниматељ, све снимке је монтирао уз асистирање Марка Ољаче. Пројекту су, својим ангажовањем, допринеле и наставнице ликовне културе Нада Аранђеловић, и наставница српског језика Данка Стојановић. На часовима ликовне културе, ученици су сликали манастир Тресије и Споменик палим борцима на Космају, у чему су бриљирали ученици петог разреда, а посебна похвала за изванредне радове иде ученици VIII2, Вероники Милошевић. На часовима српског језика, ученици су писали разне литерарне радове на тему о свом завичају, али се посебно истакла писањем поезије ученица VIII2, Јована Вуковић, која је добила трећу награду на литерарном конкурсу "Сопот мој завичај" и рецитовала стихове на Космају чији су кадрови још више улепшали филм.

Монтирани материјал, који је ментор Радица Јаћимовић оценила највишом оценом, премијерно је приказан свим ученицима и родитељима као и педадогу школе Наташи Демић на заједничком родитељском састанку на којем је одржана радионица о одабиру занимања.

Филм је добио веома позитивне коментаре, и на предлог наставнице – ментора, приказан је поводом прославе Дана школе на приредби на којој је похваљен.

Било је ово одлично искуство, али и иновација у настави, где су ученици имали истраживачки задатак као и теренски рад у Рогачи, Малом Пожаревцу и на планини Космај.

Филм можете погледати на јутјуб каналу наше школе, а фотографије на фејсбук страници школе.

Радица Јаћимовић