Skip to main content

Светски дан књиге

У циљу обележавања Светског дана књиге са ученицима V1 разреда урађена је радионица под називом „Страница моје књиге“ 24. априла 2024. године. Ученици су имали задатак да направе обележиваче и омоте за своје књиге, као и то да на часу промовишу неку своју књигу која им се највише допала.

Циљ радионице је био да се укаже на значај књига и библиотека. Ученици су дискутовали шта за њих значе књиге, библиотеке и који је смисао читања. Дошли смо до закључка да су библиотеке везане за образовање, уточиште, забаву, слободу, као и приступ информацијама. Књиге су део нас. Књигама комуницирамо, градимо свет и умножавамо знања. Истакли смо колико је читање корисно за све јер читањем бгатимо свој дух и вокабулар. Не треба деци наметати књиге које ми желимо, већ би требали да читају оно што они желе. Дакле, не бирати уместо њих, већ им само дати сугестију и створити читалачке навике.

Деца су уживала у часу, а пре свега у радној атмосфери. Било им је драго што су могли да дају неки свој суд о читању и књигама.

Валентина Милетић Тарабановић

 

Обележен је Међународни дан књиге са ученицима старијих разреда у Малом Пожаревцу 23. априла 2024. Ученици шестог, седмог и осмог разреда су у склопу својих часова српског језика и књижевности разговарали  о значају књиге у животима младих људи. Наводили су многе предности које доноси читање као што су богаћење речника, способност израде добрих литерарних радова, подизање нивоа општег образовања, развијања маште и креативности, као и боље  упознавање разних области живота. Старији ученици су се сложили да не читају довољно и да би на томе требало много више радити.

 За разлику од њих,  ученици петога разреда су се истакли по навици да још увек доста читају и да упркос изазовима са телефонима и компјутерима своје време  поклањају и књигама. Из тог разлога су управо они одабрани да у пратњи библиотекарке Марине Луковић и наставнице српског језика Данке Стојановић посете огранак Библиотеке града  Београда у Малом Пожаревцу. У дружењу са тамошњом библиотекарком Виолетом Буквић петаци су разговарали о значају обележавања Дана књиге. Читали су и своје литерарне радове на тему Зашто је важно читати, а потом су разговарали о својим омиљеним књигама препоручујући једни другима неке које су оставиле посебан утисак на њих. Ученици су аргументовано износили своје ставове о прочитаним делима, а на крају дружења су једни другима и поклонили неке књиге. Са библиотекарком Виолетом су поразговарали и о томе ко најчешће долази у библиотеку, ко  су њени најчешћи корисници, а затим су и сами одабрали неке нове занимљиве наслове које ће читати током предстојећег пролећног распуста. Библиотекарка је похвалила ученике због њихове љубави према читању и начина на који су током дружења говорили о књигама.

 Надамо се да ће овако лепих дружења бити и у наредном периоду.

                                                                                                                        Данка Стојановић

 

Ученици 3/1 одељења 23. Априла 2024. год. креативном радионицом обележили су Светски дан књиге.
Светски дан књиге обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.
Ученици су поводом обележавања овог дана имали задатак да својим другарима представе своју омиљену књигу, да испричају анегдоту у вези те књиге како су је добили, да открију тајну због чега је то постала њихова омиљена књига као и да прочитају цитат, пасус, део или песму из омиљене књиге. Након презентације књига комбинованим ликовним техникама су цртали цртеже којима представљају своја осећања,доживљај и асоцијације на омиљену књигу.
Радионица је реализована веома усешно а са циљем развијања љубави према књижевности, читању, машти и креативности.

Фотографије са ове радионице се могу видети на Ђачком блогу.

                                           Слађана Миловановић

 

Ученици IV2 са својом учитељицом Горданом Косанић реализовали су радионицу 23.априла 2024. године посвећену Светском дану књиге и ауторских права. На почетку су говорили различите асоцијације везане за реч књига. Ученици су разговарали о томе зашто је важно читати, зашто је важно да се дневници читања пишу. Ученици су затим представили своје омиљене јунаке из књига маскиране у њих, причали у првом лицу, одговарали на питања другара. Било је ту успешних трансформација у Пипи Дугу Чарапу, Милоша Обилића, царицу Јелену, Пепељугу

На самом крају ученици су одлучили да праве своју књигу, коју ће испуњавати до краја четртог разреда лепим стиховима и саставима. Трудили су се да украсе корице, па смо тако добили збирку различитих књига.

Била је ово једна успешна радионица у којој су уживали сви ученици.

Фотографије се могу видети на блогу

Гордана Косанић