Skip to main content

Дан планете Земље

Ученици млађих разреда у Малој Иванчи, 22. априла 2024. године креативном радионицом, са својим учитељима, обележили су Међународни дан планете Земље.

Датум који су одабрале Уједињене нације у част наше планете подсетник је на догађаје од 22. априла 1970. године, када је 20 милиона људи изашло на улице градова у Сједињеним Америчким Државама да би протестовало због штете коју животној средини наносе људске активности.

На почетку радионице поред разговора о важности ово гдатума и о нашој планети Земљи, ученицима су приказани и дигитални едукативни садржаји на пројектору. У даљем току рада ученици су користећи ликовну технику по жељи бојили, цртали ликовне радове на тему планете Земље, а потом су на папирима у облику срца писали поруке на задату тему. У току рада ученици су слушали песмице о планети Земљи. Од ученичких радова је направљен пано.

Циљ обележавања Дана планете Земље јесте буђење свести код ученика о важности очувања наше планете, развоја љубави према природи, екологији као и стицање нових знања и корисних информација.

Фотографије са ове радионице се могу видети на Ђачком блогу.

Слађана Миловановић

 

Ученици у Малом Пожаревцу различитим активностима обележили су Дан планете Земље 22. априла 2024. године. Ученици IV2 су након одгледане презентације разговарали шта је Дан планете, како је све почело и који је значај обележавања овог датума. Након разговора уследила је радионица „И ја сам заштитник планете“, где су ученици писали и цртали на који све начин они учествују у заштити своје околине. Затим су учениици, радећи у групи, писали песме у акростиху о својој планети. Данашњи пројекат завршили смо израдом паноа.

Ученици III2 су обележили Дан планете Земље. Прво су погледали презентацију о очувању природе, животиња, биљака и околине. Затим су цртежима приказали о чему смо разговарали. Сваке године се обележава 22. априла широм света. Намера је да људи широм света учествују у обележавању овог празника. Циљ је да се подигне свест о планети Земљи и пронађе решење за здраву и чисту околину.

Фотографије се могу погледати на фејсбук страници

Гордана Косанић и Босиљка Ћорковић

 

Ученици у Поповићу су обележили Дан планете Земље заједно са учитељицама обављајући разне активности.
Дан планете Земље је ове године имао мото Земља против пластике. Ученицима је пуштен видео преко бим пројектора тако да су могли да виде како изгледа планета загађена пластиком, утицај на животну средину, људе, биљке и животиње. Посебно је стављен акцената на бебе које су најугроженије, јер док су у стадијуму одрастања и упознавања света око себе које доживљавају тактилним путем, уносе одређену количину пластике јер су у контакту свакодневно почевши од хране и играчака. Светска здравствена организација бориће се да се до краја 2027. године употреба једнократне пластичне амбалаже смањи због огромне штетности на животну средину и сва жива бића. Разговарали смо о томе како ми можемо да допринесемо смањењу употребе пластике. Задатак је био да рециклирамо пластичне флаше од којих смо правили кућице за птице. Ученици су их украшавали и стављали храну и постављали у школско двориште како би помогли птицама посебно у зимском периоду када су оне угрожене. На последењм часу су садили разно цвеће у већ постојеће саксије. Такође су писали и постављали табле са мотивишућим порукама да нам цвеће улепшава средину и да се исто чува и не чупа из земље. Ученици су били задовољни и научили како да се убудуће опходе према природи и свим живим бићима. На фејсбук страници су постављене слике.

Драгана Црногорац

 

Ученици старијих разреда наше школе учествовали су током априла у реализацији пројекат Дан планете Земље који су осмислили наставница географије Радица Јаћимовић и наставник информатике Зоран Буквић. Ученици су имали задатак да истраже о значају обележавања овог важног датума, да пронађу добре и лоше примере екологије, рециклаже, занимљивости и да своје истраживање представе кроз презентације. На посебном часу су представљали своја истраживања. Затим су сређивали школско двориште и тиме дали пример другима. Овим пројектом желимо да подигнемо свест о важности очувања наше планете и мотивишемо друге да се придруже у нашим напорима за боље сутра.

Филм се може погледати на јутјуб каналу наше школе

Радица Јаћимовић