Skip to main content

Прослава Светог Саве

Ученици наше школе учествовали су, заједно са ученицима осталих основних и средњих школа наше општине, у Светосавској академији у организацији Центра за културу Сопот под покровитељством Градске општине Сопот 25. јануара 2024. Поред приредбе, ученици су припремили ликовне радове који су били изложени у Центру за културу. Литерарни и ликовни радови нашли су се и у другом броју часописа „Светосавско слово“, листу ученика општине Сопот.
Централна приредба поводом обележавања школске славе одржана је у Малој Иванчи у Дому културе 27. јануара 2024. године. На почетку свечаности свештеник Марко Стевановић је са присутнима освештао колач. Након тога водитељи Андреа Ружић VII1 и Вања Крстић VIII1 прочитале су беседу посвећену Светом Сави и најавиле програм. Ученици старијих разреда из Малог Пожаревца припремили су представу „Свети Сава и голубица“. Ученици петог и шестог разреда припремили су рецитал. Након тога директор школе Милка Војиновић поделила је ученицима награђеним на светосавском ликовно-литерарном конкурсу књиге. На крају приредбе сва присутна деца добила су слаткише и грицкалице.
Ликовни и литерарни радови наших ученика могу се погледати у документу Светосавски зборник радова 2023/2024.

Марина Луковић


Велики дан, свесрпску славу Светога Саву, ђаци ОШ „Милорад Мића Марковић“ из Малог Пожаревца започели су Литургијом, на којој је било око седамдесет ученика, седамнаесторо деце је на крају свете службе рецитовало песме о Светом Сави, а двадесет четири певало. Отац Драган је свим ђацима поделио поклоне по завршетку програма. Литургији је присуствовала директорка Милка Војиновић са неколико учитеља и наставника. Старији ученици су помагали да се подели жито свима присутнима, а била је препуна црква.
Много родитеља је учествовало у прослави спремивши изобилно слане и слатке ђаконије, не само за ђаке, већ и за све присутне. Ту Литургијску радост затим смо пренели у матичну школу у Малој  Иванчи где је сечење колача обавио отац Марко у Дому културе, а у наставку је одржана и Светосавска приредба.
Верујемо да је данас небо певало заједно са овом децом и да смо достојни потомци славних Немањића!

Биљана Николић