Skip to main content

Тематска настава посвећена Светом Сави

Учитељи у Малој Иванчи реализовали су са својим ученицима тематску наставу посвећену Светом Сави 26. јануара 2024. године. Ученици су одгледали презентацију о Светом Сави, о његовом животу и раду, а потом су кроз разговор исказивали своја мишљења, ставове, и одговарали на постављена питања. Из српског језика су обрађивали приче посвећене Светом Сави, читали песме, док су из математике решавали прилагођене задатке. Док су се ученици четвртог разреда посветили историјском делу, ученици првог, другог и трећег су решавали тест са интересантним питањима. На крају су на часу ликовне културе на папиру у облику малих прозорчића цртали лик Светог Саве и писали речи које их асоцирају на његов лик и дело. 
Сви часови су реализовани успешно и по предвиђеном плану. Ученици су током стицања новог знања о Светом Сави и примењивали већ стечено знање. Током рада развијали су машту, креативност и љубав према Светом Сави. 
Фотографије са тематске наставе посвећене Светом Сави се могу погледати на страни Ђачки блог.

Слађана Миловановић

 

У одељењу III2 учитељица Босиљка Ћорковић реализовала је са својим ученицима пројекат „Дани Светог Саве“ од 22. до 26 јануара 2024. године. Циљ пројекта је упознавање ученика са ликом и делом Светога Саве, његовим значајем за српску културу, историју и религију. Задаци ученика били су да прочитају дело „Свети Сава и сељак без среће“, из дела извуку мудре савете и поруке, да дело анализирају. Затим су писали саставе и песмице о Светом Сави. На часовима музичке културе ученици су певали Светосавску химну коју су са осталим другарима извели у цркви на Савиндан. На часовима ликовне културе цртали су лик Светог Саве и илустровали прочитан текст.
Ученици су уредили пано који краси зидове учионице, радо су учествовала у припремљеним задацима и активностима, научили су на креативан начин нешто о нашем светитељу.

Босиљка Ћорковић

 

Прве недеље у другом полугодишту реализован је у одељењу IV2 пројекат везан за Светог Саву, заштитника школства и великог просветитеља. Проучавајући његов живот, ученици су издвојили неколико битних чињеница. Закључили су да је Свети Сава био принц, монах, учитељ, градитељ, помиритељ, путник, исцелитељ, светац. На часу српског језика ученици су читали легенде о Светом Сави и тумачили их, а затим су писали литерарне радове. На часу ликовне културе цртали су портрет Светог Саву. Најбољи ликовни и литерарни радови су учествовали на школском такмичењу. На часу дигиталног света ученици су радили мапу ума или презентацију везану за живот Светог Саве „Свети Сава као ктитор", „Мисли Светог Саве", „Свети Сава у народним причама".
Фотографије се ногу видети на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић