Skip to main content

Међународни дан планина

У одељењу III2 ликовно-креативном радионицом обележен је Међународни дан планина 11. децембра 2023. На почетку радионице ученици су погледали видео прилог како би се припремили за рад. Затим су бирали материјале од којих су направили пано са приказом планине у заласку сунца. Имајући у виду да планине имају пресудну улогу у одржавању екосистема и њихову осетљивост на климатске промене, циљ обележавања овог дана је подизање свести о важности планина.

Босиљка Ћорковић

Ученици IV2 у периоду од 11. до 15. децембра 2023. имали су неколико активности поводом обележавања Међународног дана (11. децембра). Најпре су обновили знање о планинама – да су оне кључне за живот на Земљи. Без обзира где живимо, повезани смо с планинама и оне утичу на нас на много више начина него што можемо замислити:
- Снабдевају нас највећом количином свеже, чисте воде,
- Чувају разноликост биљног и животињског света,
- Дом су једне десетине човечанства.
Свакоднева еколошка загађења, климатске промене, искориштавање рудних богастава, оружани сукоби, сиромаштво и глад прете уништавању планинских подручја. Прочитали су причу „Мистерија несталих планина“, након чега су закључили да је важно ценити и поштовати природу, потребно је стално предузимати акције како бисмо је заштитили и сачували.
Разговарали су са учитељицом и о томе како настају планине, а онда су имали истраживачки задатак. Прикупили су што више информација о планинама у Србији: локација, порекло назива, клима, биљни и животињски свет, културно историјски споменици и све презентовали разреду. На часу ликовног васпитања ученици су цртали планинске пределе и на што вернији начин приказивали њихову лепоту. Настао је велики број радова који красе зидове учионице.

Гордана Косанић