Skip to main content

Дан јабука

Ученици нижих разреда у Малој Иванчи са својим учитељима обележили су Дан јабука, 21. октобра 2023. Организоване су креативне радионице на којима су деца могла ликовно да се изразе и на уметнички начин представе и оживе јабуку. Кроз презентацију су ученици сазнали нове информације о овом јесењем плоду, а потом су уживали у музичком делу часа - певали су, рецитовали и понављали ритмичке покрете уз песме са тематиком Дана јабука. На крају су и дегустирали сочне плодове којима је и био посвећен дан. Радионице су реализоване успешно и у лепом расположењу са циљем развијања креативности, маште и стицања нових знања.

Слађана Миловановић

Ученици у Поповићу су са својим учитељицама Сањом Петровић и Драганом Црногорац обележили Дан јабука 20. октобра 2023. године различитим активностима. На часу српског језика читали су припремљене текстове у којима је јабука централни мотив, анализирали их, издвајали мотиве, теме и целине. Истраживали су обичаје код Срба и неких балканских народа у којима се користи јабука и објашњавали симболику јабуке. Затим су на часу дигиталног света истраживали податке везане за јабуку и здравље, добробит јабука за људски организам, витамине које јабука има и рецепте у којима је главни сатојак јабука. Рецепте су исписивали и украшавали и од тога је направљен одељенски кувар. На часовима ликовне културе ученици су цртали дрво и плод јабуке, бојили, сецкали и лепили на заједнички пано. Током предвиђених активности учествовали су сви ученици, дружили су се, забављали, откривали нове ствари, учили нешто ново. Активности су замишљене и као превенција у борби против насиља. Ученици су поједине задатке радили у пару или у групи, развијана је солидарност, толеранција и ненасилна комуникација. Фотографије и филм урађен од дечијих радова могу се видети на фејсбук страници школе.

Сања Петровић и Драгана Црногорац

Ученици нижих разреда у Малом Пожаревцу, заједничким активностима обележили су Дан јабуке. Циљ је био вишеструк: подстицање ученика на сарадњу, толеранцију, дружење и забаву; стварање позитивне слике о себи, разреду, заједници; упознавање ученика са утицајем јабуке на наше здравље, користи од јабуке, врсте, начин конзумирања јабуке и производа од јабуке. Тему дана открили смо одгонетањем загонетке и гледањем презентације, помоћу које су ученици открили одакле јабуке потичу, најпознатије сорте, јабуке у српској књижевности, како су јабуке кројиле историју и низ других занимљивости о јабукама. На часу српског језика ученици су се ученици испробали у писању песама о јабуци, стихова у акростиху и огласа једне јабуке. На часу ликовне културе главни мотив за успешне ликовне радове биле су управо јабуке. Неки су ученици по угледу на Мондриjана јабукама давали нови изглед, други су правили помоћу јабука отисак, а највише су уживали када су јабуке претварали у принцезе или пак шарали највеселијим бојама. На крају смо уредили пано у ходнику школе, како бисмо презентовали најуспешније радове ученика. Фотографије се могу видети на фејсбук страници Моја мала дружина.

Гордана Косанић