Skip to main content

Развој нашег језика и писма

Од 8. септембра (када се обележава Дан писмености) до 10. октобра 2023. ученици одељења 8/2 радили су на пројекту под називом Развој писмености и језика.
Осмаци су показали велико интересовање за рад, упознали су се са  првим словенским писмом - глагољицом и упоређивали је са ћирилицом која је настала нешто касније. Нарочиту пажњу посветили смо разговору и истраживању о Мирослављевом јеванђељу као првом писаном ћириличном споменику код јужних Словена који датира из 12. века. Сазнали су да се оригинал овог дела чува у Народном музеју Србије и изразили су жељу да се у скорије време, или у време Сајма књига посети и Народни музеј да би лично могли да виде оригинал овог дела које је од 2005. уписано и на листу УНЕСКА – Памћење света. Даље смо се упознавали са развојем српског језика од 12. века до Вука и са редакцијама језика које су биле актуелне у том дугом периоду, као и са писцима који су писали на српскословенском, рускословенском и славеносербском језику. Посебна пажња посвећена је раду Вука Стефановића Караџића, како на реформи нашег језика и писма тако и на сакупљању и очувању драгоценог блага наше усмене књижевности и коначном увођењу народног језика у књижевност. Дали смо простора и нашем савременом језику, говорили о потреби да се он негује и чува и начинима како да свако од нас томе доприноси. Афирмисали смо наше службено писмо – ћирилицу и закључили да је то једно од најсавршенијих писама на свету и да смо дужни да га користимо, негујемо и поштујемо.
Више од половине ученика одељења 8/2 озбиљно су се бавили истраживањима, урадили су одличне паное на задате теме, један ученик је припремио врло запажену презентацију, а ученица која је посебно талентована за цртање и сликање урадила је портрете Ћирила и Методија и Вука Караџића. Сви ови радови су изложени у холу наше школе и најбоље говоре о труду наших осмака. Фотографије се могу погледати на фејсбук страници Новинарске секције

Данка Стојановић, наставница српског језика и књижевности