Skip to main content

Радионица са петацима

petaciПоводом обележавања Дечије недеље педагог Наташа Демић је са ученицима V1 и V2 реализовала радионицу „Разумевање наших сопствених осећања“, 5 и 10. октобра 2023. Циљ ове активности је да деца препознају своја осећања, да разговарају о њима, да истраже различите речи којим се изражавају осећања, као и да искусе заједнички рад односно рад у групама. Полазећи од тога да је разумевање и управљање осећањима од суштинског значаја за успешно учење, овај час је осмишљен тако да помогне деци да кроз различите активности истраже осећања. Основни садржаји радионице били су: договарање основних правила са групом, играње игре сарадње и разговор о доживљеном искуству, коришћење речи којима се означавају осећања, разговор о осећањима и размишљање о часу.
Радионица је била јако успешна јер су деца била заинтересована, радо учествовала у свим активностима а разговором су усмеравани да разумеју везе између осећања, израза лица и говора тела. Издвајајући ситуације које их чине срећним односно тужним, по групама, дошли су до закључка да свако има емоције које могу бити добре или лоше и да је сасвим у реду да о стварима имају различита осећања. У вредновању часа коментар деце је био да им се свиђа групни рад, да би волели чешће тако да раде и да су научили нове речи којим се исказују осећања.
Оваквим радом деца се вежбају да слушају једни друге, а препознавање својих осећања и осетљивост за осећања других треба стално вежбати и развијати код деце.

Наташа Демић