Skip to main content

Међународни дан писмености 2023.

Међународни дан писмености обележен је у нашој школи на часовима српског, енглеског и француског језика, часовима информатике и медијске писмености од 8. до 20. септембра 2023. различитим активностима. Наставници су са ученицима разговарали о врстама писмености и њиховим карактеристика, о статистичким подацима везаним за писменост и о потреби да се побољша елементарна писменост у нашој земљи. Ученици су били заинтересовани за ову тему, давали конкретне примере, анализирали своје окружење у вези са писменошћу.

Ученици у Поповићу су са својим учитељицама и библиотекарком реализовали радионицу на којој су говорили о својим омиљеним књигама, препоручивали другарима шта занимљиво да прочитају, писали приказе и илустровали дела. Радионица је протекла у лепом расположењу, учници су били креативни и маштовити.

Ученици I1 посетили су школску библиотеку 8. септембра и са својом учитељицом Ксенијом Илић и библиотекарком реализовали радионицу на којој су разговарали о правилима понашања у школској библиотеци, говорили о омиљеним бајкама које су им родитељи и укућани читали. Библиотекарка им је припремила звучне књиге које су послушали и анализирали их. Јасно су одредили главне јунаке, њихове особине и кратко препричали дела. Затим су илустовали своје омиљене бајке и приче и приче које су чули у школској библиотеци. Ученици су били веома заинтересовани за рад, и током радионице настали су дивни радови који ће бити изложени у холу школе.

Све реализоване активности имале су за циљ да укажу ученицима на важност како елементарне, тако и медијске, дигиталне, функционалне, друштвене и визуелне писмености.

Марина Луковић