Skip to main content

Мај месец лепих речи

Ове школске године у сва три објекта наше школе реализован је пројекат „Мај месец лепих речи“ током маја 2023. који је имао за циљ да промовише борбу против насиља и афирмише лепо понашање. Пројекат је предвиђен школским Акционим планом. Учитељи и наставници су разговарали са ученицима о ненасилној комуникацији, врстама насиља, како препознати насиље и коме се обратити.
Ученици млађих разреда у Малој Иванчи разноврсним активностима и креативним радионицама показали су како може да се оствари што боља комуникација и побољшају пријатељски односи као и да се пробуди свест о заштити од вршњачког насиља. Ученици су цртали, писали саставе и поруке, правили паное и беџеве, исписивали поруке на балоне који су пуштени у школском дворишту. Слике се могу видети на Ђачком блогу. 
Ученици II2 су са својом учитељицом Босиљком Ћорковић на чосу разговарали о лепим речима које се користе у школи и у породици. Ученици су на сликовит начин представили лепе речи које свакодневно користе и уредили су пано који краси зид учионице.
Ученици III2 су са својом учитељицом Горданом Косанић реализовали низ креативних радионица. Ученици су издвајали конфликтне ситуације, њихов узрок и решавање на миран ненасилни начин. Ученици су затим правили пано - кућа лепих речи. Правили су књигу лепих речи у којој су писали речи подршке и песмице. Завршна активност била је писање лепих речи другу у клупи. Циљ свих активности је превенција вршњачког насиља, подстицање и развијање другарства, толеранције сарадње и међусобног уважавања. Слике се могу видети на блогу Моја мала дружина
Учитељица Тања Ћирковић одржала је час у градској библиотеци у Малом Пожаревцу у сарадњи са школским библиотекарем и библиотекарком Градске библиотеке са својим ученицима. Током часа ученици су имали прилику да читају и коментаришу припремљене сликовнице које обрађују тему лепог понашања.
Ученици у Поповићу су разговарали са својим учитељицама о томе како да се побољша комуникација ученика у одељењу, како препознати насиље, коме се се обратити у случају насиља. Ученици су исписивали афирмативне поруке и уредили пано. Слике се могу видети на фејсбук страници школе.    
Наставница Данка Стојановић се са ученицима петог, шестог и седмог разреда у Малом Пожаревцу на часовима грађанског васпитања, филозофије и чоса, прикључила пројекту. Разговарали су о важности добре међусобне комуникације у школи и на сваком другом месту, о томе колико лепа реч може да побољша наше односе и утиче на наша осећања, поготово у актуелним и тешким околностима након трагичних догађаја. Ученици су радо учествовали у акцији, причали о томе колико обраћају пажњу на начин комуникације и колико заиста користе лепе речи. Од најлепших речи које су навели, направили су два лепа паноа који улепшавају хол школе.
Наставници Срећко Глигоријевић и Марина Луковић реализовали су са ученицима VI1 радионицу на којој се разговарало о комуникацији, насиљу и хришћанским вредностима. Ученици су позитивно реаговали, активно учествовали и од припремљеног материјала уредили пано.

Марина Луковић

reci

lepe1