Skip to main content

Доситејеви дани

pasДан сећања на Доситеја Обрадовића обележен је у нашој школи низом занимљивих активности од 20. до 28. априла 2023. године. Библиотекар, учитељи и наставници српског језика и књижевноси и разговарали су са ученицима о Доситејевом животу и раду. Током радионица ученици су се упознали са биографским подацима, Доситејевом значају за ширење просветитељских идеја, културе и образовања.
Ученици старијих разреда анализирали су делове „Писма Харалмпију“ и „Живота и прикљученија“ док су ученици млађих разреда читали басне, анализирали их и илустовали, писали своје оригиналне басне и из њих издвајали наравоученија по узору на Доситеја. Цртали су портрете Доситеја Обрадовића и илустрације омиљених басни. Ученици II1 правили су од пластелина фигурице са ликом Доситеја Обрадовића.
Ученици у Поповићу направили су од својих радова сликовницу Доситеј Обрадовић.  
Радови са радоинице у Малој Иванчи могу се погледати на фејсбук страници школе.  
Ученици III2 мапирали су места у којима је боравио Доситеј, читали и анализирали басне, правили стрип. Фотографије и басне могу се погледати на блогу Моја мала дружина
Циљ свих активности био је упознавање ученика са животом и делом великог српског просветитеља и првог српског министра просвете.

Марина Луковић