Skip to main content

Угледни час

Наставнице географије Радица Јаћимовић и музичке културе Јована Антонијевић реализовале су 25. априла 2023. године угледни час са ученицима VII2 и VIII2 поводом обележавања Међународног дана Рома. Часу су присуствовали директор школе Милка Војиновић и наставнице Данка Стојановић и Марина Луковић.
Ученици су излагали своја истраживања о пореклу, постојбини и историји Рома. Затим су говорили о језику, обичајима, традиција, застави, подели Рома по пресељењу из Индије, миграцијама. Посебно је било интересантна презентација о музици, ромској химни „Ђелем, ђелем“, приказу Рома у књижевности и филму. Затим су ученици истакли најначајније ромске музичке уметнике код нас и у свету. Присутни су били у прилици да погледају инсерте из култних филмова и послушају познате композиције. На крају часа ученик VII2 Михајло Гајић одсвирао је на хармоници „Ђелем, ђелем“.
Током евалуације часа присутни ученици и наставници истакли су да су на овом часу научили много интересантних података о Ромима и ромској култури, обичајима, историји и језику. Час је добро вођен, а синхронизација између ученика и наставника видљива у сваком сегменту. Фотографије са овог часа могу се погледати на фејсбук страници школе.

Марина Луковић

romi1

romi