Пројекти

img 0981Ученици млађих разреда наше школе боравили су на Тари од 20. до 27. марта 2023. године на рекративној настави. Током тог периода ученици из Мале Иванче и ученици III2 из Малог Пожаревца реализоваи су неколико заједничких пројеката.
Пројекат „Пролеће је, пролеће је“ имао је више циљева: оспособљавање ученика да своје мисли обликују правилним реченицама и да реченице повезују у логичке целине, упућивање ученика да садржаје из непосредне стварности организовано посматрају и описују, уочавање лепоте природе и развој љубави према њој, оспособљавање ученика да процењују свој рад и рад својих другара и сарадничко учење. Прво је реализована говорна вежба а затим су ученици писали честитку меди за Дан пролећа. Након прочитаних честитки, ученици су откривали веснике пролећа које су извлачили из кутије и описивали их. Следи израда пролећних круница за главу са мотивима везаним за пролеће, цветно дрво, инсекте, пчеле, цвеће. Ученици су показали велики труд и креативност. Затим су уследиле активности на отвореном. Ученици су уочавали промене у природи, фотографисали природу у околини павиљона и правили букете од набраног цвећа. Самопроцена је урађена на основу богатства ученичких радова. Ученици су веома лепо прихватили овај начин рада, потрудили се да буду што маштовитији и креативнији. Највећа вредност је што су ученици међусобно сарађивали.
Пројекат „Звуци шуме“ реализован је у павиљону и у околној шуми. На почетку су ученици цртали план места боравка и зеленом бојом бојили простор који доприноси здравој животној средини, а црном загађиваче. Затим су уживали у експерименту који су уз помоћ учитељица урадили. Посматрали су како шишарке бора реагују на влажно време. Када су утврдили да је време лепо у оближњој шуми, сналазили су се без компаса наводећи начине на које могу да се снађу и остављали поруке за лакше сналажење у шуми. Затим су брали пољско цвеће, правили букете, правили рођенданске торте од различитих материјала и уживали у природи. На крају су у павиљонима уредили пано. Ученици су били веома мотивисани за рад. Сарађивали су на различите начине и подржавали једне друге. Сваки појединац је желео да допринесе успеху групе. Рад се одвијао у пријатној атмосфери.
Фотографије се могу видети на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић