Skip to main content

Трагом прошлости

IMG 20230316 085031 172На предлог ученика четвртог разреда у Поповићу реализован је пројекат „Трагом прошлости“ током марта 2023. иако није био у плану. Тема је била интересантна и зато што су желели више да науче. За почетак су сви направили своја породична стабла и распитали се код старијих чланова своје породице о једном свом чувеном претку. Породична стабла су представили својим другарима и испричали им занимљиву причу о претку.
Затим смо заједно направили породично стабло династије Немањића што им је послужило да лакше савладају градиво о Немањићима. На часовима ликовног ученици су цртали како се некада живело – куће, огњишта, прибор за јело, превозна средства, занимања људи.
На часовима српског језика смо обрађивали текстове који су описивали догађаје из тог времена: Најбоље задужбине, народна прича, Културна историја Срба, Јован Деретић, Задужбине и њихови ктитори, Стефаново дрво, Светлана Велмар Јанковић. Неке од ових текстова смо на часовима ликовне културе илустровали.
Један час природе и друштва смо посветили задужбинама и њиховим ктиторима. Ученици су између себе поделили задатке и прикупили потребни материјал, текстове и фотографије, од којих су заједно уредили пано. Други пано је био посвећен изради мини географских карата на којима су ученици представили територије Србије за време прве српске државе Рашке, за време владавине Душана Силног и Уроша Нејаког.
Сви радови су нашли место на паноима у учионици. Рад на пројекту и продукте рада четвртаци су представили својим млађим другарима. Ученици су радо учествовали у пројекту и били задовољни резултатима рада. Сматрају да су пуно научили о том времену што се показало тачно јер су након тога на провери сви показали завидно знање и добили одличне оцене.
Фотографије се могу видети на фејсбук страници.

Ружица Будимкић