Skip to main content

Дан броја Пи

Дан броја Пи обележила је наставница математике Марија Јоксимовић са ученицима VII2 14. марта 2023. године. Број представља однос између обима и пречника круга. Сви знамо да је позната вредност броја, али број има бесконачно много децимала. Број се први пут појавио у математици давне 1707. године. Занимљиво је и то да број не можемо записати у облику разломка. Многи познати математичари као што су Архимед, Јохан Хајнрих Ламберт, Лудолф ван Цеулен, Вилијам Шенкс су покушавали да израчунају што прецизнију вредност броја .
Ученици VII2 су на часу метематике обележили Дан броја различитим активностима. Представили су своје истраживачке задатке везане за број путем паноа, презентација и филмова које су сами уређивали. Затим су расправљали о значају овог броја, такмичили се у памћењу што више децимала. Најуспешнија је била Вишња Ићитовић која је запамтила 119 цифара броја. На самом крају часа ученици су се послужили питама које су направиле наставница и Анђела Јоксић.
Час је протекао у лепом расположењу, ученици су поновили градиво, дружили се и лепо забавили. Филм и фотографије са овог часа могу се погледати на фејсбук страници Новинарска секција.

Марија Јоксимовић

pi

pi1