Дан борбе против вршњачког насиља

roze 1Међународни дан борбе против вршњачког насиља - Дан розе мајица обележен је у нашој школи различитим активностима у периоду од 20. до 24. фебруара 2023. године.
Наши ученици нижих разреда и учитељи у Малој Иванчи су се потрудили да кроз разне активности обележе овај дан. Ученици су цртајући разне илустрације и писањем парола на ову тему постигли циљ подсећања на све насилне ситуације за које су чули или чак и чији су сведоци били, као и буђења свести код ученика да се стане на пут насилничком понашању. Како знак подршке борби против насиља ученици и учитељи су били обучени у ружичастој боји. Од ученичких радова су направљени панои који су истакнути у учионицама. Такође су ученици и одгледали краћи едукативни филмић на актуелну тему. Активности су реализоване успешно и у лепом расположењу, а фотографије се могу погледати на фејсбук страници школе.
Ученици III2 са свпојомучитељицом Горданом Косанић реализовали су 7 радионица на ову тему. Упознали су се са појмоми врстама насиља, дискутовали о насиљу у школи, разматрали особине неопходне за право пријатељство. Правили су луткице и писали сценарио којим су представили некенасилне ситуације. На тај начин разумели су да у насиљу има различитих улога и схватили како се ко осећа у тим улогама. Затимсу ученици састављали слогане којима се скреће пажња на проблем. На крају су ученици писали песме и саставе о другарствуи закључили да је свет са пријатељима срећан, весео, забаван, узбудљив, ведар, радостан и богат. Више о свим активностима може се видети на блогу Моја мала дружина. 
Ученици II2обележили су овај важан датум израдом розе мајица и исписивањем порука којима се пропагира лепо понашање а зауставља лоше. Фотографије се могу видети на блогу Весела Дружина.
Ученици у Поповићу са својим учитељицама Ружицом Будимкићи Сањом Петровић посветили су овој теми неколико радионица. Упознали су се са врстама наиља и идејом да се овај дан обележава. Затим су на розе папирићима у облику мајице исписивали поруке против вршњачког насиља од којих су уредили пано. Најзанимљивији део биоје снимање порука од којих је урађен филм који се може погледати на фејсбук страници школе.
Наставници Марина Луковић и Срећко Глигоријевић реализовали су радионицу са ученицима VI1 22. фебруара 2023. године посвећену обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља. Ученици су говорили о врстама насиља, како их препознати и коме се обратити. Затим су тумачили са вероучитељем цитате из Светог писма који говоре о доброти. Након тога ученици су издвајали примере насиља из књижевних дела, медија и живота. На крају радионице направили су пано. Ученици су показали велико интересовање за ову тему, давали конкретне примере, актвно учествовали у разговору и закључили да је ово тема о којој треба говорити што више.
Све реализоване активности ималесу циљ превенцију у борби против вршњачког насиља и овладавање ненасилном комуникацијом.

Марина Луковић