Дан матерњег језика

kaligrafijaМеђународни дан матерњег језика обележен је у нашој школи различитим активностима од 19. до 24. фебруара 2023. године. Библиотекар, учитељи и наставнице српског језика разговарали су са ученицима о важности очувања и неговања матерњг језика.
Ученици у Поповићу са својим улчитељицама Ружицом Будимкић и Сањом Петровић реализовали су радионицу 20. фебруара 2023. године. Заједно су одгледали презентацију која им је помогла да се упознају са овим датумом и значајем његовог обележавања. Ученици првог и дуругог разреда украшавали су почетно слово свог имена, а ученици трећег и четвртог разреда проналазили су у припремљеном тексту речи из енглеског језика које су мењали српским речима. Затим су правили пано и решавали квиз којим су проверили научено. Фотографије са радионице могу се погледати на фејсбук страници учитељице. 
Ученици III2 са својом учитељицом Горданом Косанић обележили су овај важан датум низом креативних радионица. Различитим језичким играма поновили су правопис и граматику нашег језика. Писали су приче по задатом шаблону, препознавали одломке из књижевних дела, препознавали књижевне ликове на основу краћег описа, писали калиграфским писмом. Више о свим активностима може се бидети на блогу Моја мала дружина.
Ученици III1 са својом учитељицом Милицом Лучић реализовали су радионицу 21. фебруара 2023. године. Разговарали су о пореклу српског језика, његовој употреби и знаменитим личностима. Затим су тумачили и анализирали изреке о језику. На крају радионице направили су пано. Фотографије ових активности и филм могу се видети на фејсбук страници Милица и ђаци
Наставнице српског језика и кљижевности Данка Стојановић и Марина Луковић реализовале су радионицу 21. фебруара 2023. године у Малом Пожаревцу са ученицима седмог и осмог разреда посвећену обележавању Међународног дана матерњег језика. Ученици су говорили о карактеристикама нашег језика, важности његовог очувања, о злоупотреби енглеског језика у српском. Исписивали су најлепше речи у нашем језикау и уредили пано. Истакли су важност повећања броја часова матерњег језика и употребу српских речи кад год је то могуће. Затим су говорили о неким особеностима локалног говора. Радионица је протекла у лепом расположењу, а наставнице су биле задовољне радом и залагањем ученика.
Све активности реализоване су са циљем да се ученицима скрене пажња на важност очувања и неговања српског језика и развијање љубави према матерњем језику.

Марина Луковић