Најпознатији вулкани света

vulkniТоком децембра 2022. и јануара и фебруара 2023. ученици петог разреда наше школе су са наставницом географије Радицом Јаћимовић реализовали пројекат „Најпознатији вулкани света“. Циљ пројетка је био да ученици савладају градиво у вези са настанком и унутрашњом грађом планете Земље, литосферским плочама и њиховом покретљивошћу, настанком, типовима и поделом вулкана. Током пројекта ученици су истраживали о вулканима Оризаба, Котопакси, Чимборазо, Килиманџаро, Попокатепетл, Хекла, Етна, Везув, Кракатау и Кључевскаја сопка. Један од задатака био је и да се направи макета вилкана.
Након реализације пројекта, наставница Радица Јаћимовић организовала је јавни час током којег су ученици презентовали своје радове, 8. фебруара 2023. године у Малом Пожаревцу. Часу су присуствовали директор школе Милка Војиновић, педагог Наташа Демић, наставници Данка Стојановић, Јелена Стевановић, Светлана Матко, Гордана Косанић, Љиљана Вићовац, Слободан Карановић, ученици IV2, V1, V2, ученици петог разреда из ОШ „Бора Лазић“ из Влашке и предшколска група Сунцокрети ПУ Наша радост из Малог Пожаревца. На почетку часа Радица Јаћимовић је поздравила присутне и захвалила им се на посети и учешћу. Виктор Јововић, ученик V2, представио је своју презентацију о вулканима, ученици петог разреда своје макете вулкана и говорили су најзанимљивије податке о њима. Чули смо дивне приче са пуно информација о месту где се вулкан налази, ког је типа, која је његова висина, када је последњи пут еруптирао, које су материјале користили у изради макета. Након тога ученици V1 и V2 су путем квиза урадили евалуацију пројекта. Квиз је подразумевао да понове и означе на интерактивној мапи света где се поједини вулкани налазе. Све време презентације предшколци су пажљиво слушали, бојили припремљене цртеже вулкана, одговарали на питања које су им постављале наставница географије и чланице новинарске секције. Након квиза присутни наставници имали су тежак задатак да прогласе победника у изради макете и презентацији вулкана. Прво место освојио је Огњен Јововић V2, друго Анастасија Крстић V1, треће место Огњен Јованчевић, ученик ОШ „Бора Лазић“ из Влашке. Награђени ученици добили су по књигу и похвалницу, а Огњен Јововић и куглоф у облику вулкана. Након свих активности ученик Александар Јаковљевић је приказао праву ерупцију вулкана користећи соду бикарбону, сирће и прехрамбену црвену боју, а Вук Живановић је користио брикете и тамјан. Сви су били одушевљени, а посебно предшколци који су замолили своје старије другаре да све понове још који пут.
Ученице Сара Живковић и Тијана Грујић, чланице новинарске секције, обавиле су кратак интервју са присутним ученицима. Ученици  IV2 изјавили су да једва чекају пети разред када ће и они правити макете вулкана. Рекли су да им се час свидео, да су научили нешто ново и да су спремни за пети разред. На самом крају сви присутни били су послужени слаткишима које је припремила наставница Радица Јаћимовић.
Током евалуације пројекта и јавног часа, присутни наставници имали су позитивне утиске, директор и педагог су похвалиле рад наставника и ученика који је био синхронизован, као и разноликост актера. Овим пројектом и јавним часом остварена је међупредметна корелација, међушколска и међуопштинска сарадња, сарадња између установа образовања, сарадња са родитељима, а сви предвиђени циљеви су остварени у потпуности.
Фотографије са ових активности могу се погледати на фејсбук страници школе.

Марина Луковић

pohvalnica

vul