Пројекат посвећен Андрићу

ivo4Током новембра 2022. са ученицима од петог до осмог разреда радили смо на пројекту посвећеном Иви Андрићу, а поводом јубилеја -  60 година од доделе Нобелове награде.

Ученици су читали дела која су програмом предвиђена за њихов узраст, писали приказе и анализирали их, радили истраживачке задатке, прикупљали податке о пишчевом животу, проналазили најлепше мисли и цитате овог аутора, креирали лепе, садржајне и тематски одређене паное, писали литерарне радове и илустровали по мотивима из дела нашег нобеловца.
Ученици осмог разреда су учествовали и у радионици која их је на основу Андрићеве приповетке „Деца“ едуковала о врстама насиља, а истраживали су и о покрету Млада Босна којем је наш књижевник припадао у младости.
Ученици седмог и осмог разреда урадили су и неколико веома успелих портрета Андрића, а посебно велики одзив ученика од петог до осмог разреда био је у изради макета мостова који имају посебну симболику у Андрићевом стваралаштву.

Од свих пристиглих радова одабрали смо најлепше паное, ликовне радове и макете мостова и од тога у холу школе направили Андрићев кутак који сви ученици могу да погледају и којим смо крунисали неколико недеља свог рада на овом пројекту.

На крају смо урадили и евалуацију свих активности, можемо констатовати да су ученици показали посвећеност и труд, научили много тога занимљивог и новог, међусобно су сарађивали и учествовали у презентовању свега што су радили. Тиме су испуњени циљеви које смо поставили планирањем овог пројекта.

Данка Стојановић, наставница српског језика и књижевности