Дуго путовање са Душком Радовићем

Током новембра у нашој школи је обележен значајан јубилеј – сто година од рођења Душана Радовића. Ученици су са својим учитељима, наставницама српског језика  и књижевности и школским библиотекарем реализовали више креативних радионица током којих су се упознали са животом и радом Душка Радовића.
Прва радионица одржана је 2. новембра 2022. године са ученицима II1 и замишљена је као јавни час током којег су ученици представили своја истраживања о Душану Радовићу. Часу су, поред учитељице Слађане Миловановић и библиотекара Марине Луковић, присуствовали педагог школе Наташа Демић, учитељице Милица Лучић и Андријана Томов. Ученици су говорили интересантне податке из биографије Душана Радовића, рецитовали његове песме, показали изложбу ликовних радова инспирисани делима Душана Радовића која су прочитали, рецитовали омиљене стихове и песме. Група ученика је прочитала и анализирала неколико познатих афоризама. Затим им је библиотекарка прочитала неколико песмица и прича које су током часа успешно анализиране. Остатак часа ученици су провели украшавајући обележиваче за књиге које су понели кући као успомену на овај час.
Следећу радионицу реализовале су наставница српскогг језика Данка Стојановић и библиотекар Марина Луковић 22. новембра 2022. године у градској библиотеци у Малом Пожаревцу са ученицима VII2 и VIII2. Велику помоћ пружила је библиотекарка градске библиотеке Виолета Буквић која је ученицима издвојила одабрана дела Душка Радовића. Ученици су представили биографске податке након чега су читали и анализирали сто афоризама поводом стогодишњице од рођења Душана Радовића. Закључили су да су афоризми и даље актуелни, духовити и да читаоца наводе на размишљање о неким интересантним темама које се тичу живота, љубави, политичке ситуације. Након тога ученици су осмислилии уредили пано који ће красити зидове школе.
Наредну радионицу реализовали су ученици III2 са својом учитељицом Горданом Косанић и библиотекарком Марином Луковић 22. новембра 2022. године у градској библиотеци у Малом Пожаревцу. Ученици су представили своје истраживање о Душку Радовићу. Путем презентације говорили су о биографији и путовањима Душана Радовића, представили своје цртеже и стрипове. Посебно је била занимљива виртуелна изложба луткица које су прављене инспирисане ликовима из дела Душка Радовића. Затим су представили издвојена лична имена из обрађених дела, животиње које се појављују у песмама и причама, необичне и тешке речи. Након презентације уживали смо у рецитацијама. Ученици су затим украшавали и правили обележиваче за књиге. Ученици су представили пројекат који су реализовали током новембра и показали велико интересовање.
Следећа радионица посвећена Душану Радовићу реализовали су ученици од првог до четвртог разреда у Поповићу са својим учитељицама Ружицом Будимкић и Сањом Петровић и библиотекарком Марином Луковић 24. новембра 2022. године. Ученици су говорили о животу и раду нашек истакнутог писца, представили песме помоћу цртежа користећи за ту прилику НТЦ методу којом се свака реч представља одређеном сликом. Видели смо занимљиве и креативне радове. Затим су ученици рецитовали омиљене песме и украшавали обележиваче за књиге.

Циљ свих рализованих радионица и активности био је да се ученици боље упознају са животом и радом Душана Радовића, да развију читалачке навике и да се оснаже за јавне наступе. Ученици су позитивно реаговали, показали знање и креативност, дружили се и забавили.

Марина Луковић

aforizmi

dusko