Шта детету треба да расте до неба

11Дечија недеља трајала је од 3. до 7. октобра 2022. године под слоганом „Шта детету треба да расте до неба“. Ученици млађих разреда у Малом Пожаревцу реализовали су са својим учитељицама низ креативних и занимљивих активности. 
Првог дана учитељице су са својим ученицима разговарале о дечијим правима и дискриминацији. Ученици су уочили да дискриминација долази због боје коже, имовног стања, игледа, пола. Закључили су да деца која доживљавају дискриминацију могу да се осећају тужно, да се повуку у себе, да не желе да иду у школи, да делују одсутно.
Другог дана ученици су посетили градску библиотеку у Малом Пожаревцу. Разгледали су књиге и упознали се са књижевним фондом. То је уједно била и прилика за дружење са школским библиотекаром који им је објаснио како функционише рад библиотеке (издавање и враћање књига). Прелиставање различитих књига и сликовница, код њих је изазвало велику радост и продубило интересовање за даље посећивање библиотеке и позајмљивање књига.
Ученици су трећег дана присуствовали позоришној представи „Рибар и златна рибица“ у организацији Центра за културу Сопот.
Четврти дан био је спортски дан. Циљ ових активности је био промоција спортског духа и културе толеранције. Ученици су се, екипно, надметали у спретности и сналазили у занимљивим задацима различитих тежина. Игре су биле прилагођене способностима ученика тако да је свако могао да учествује у неком задатку. 
Петог дана организован је пријем првака у Дечији савез – том приликом ученици II, III и IV разреда организовали су приредбу за своје најмлађе другаре. Тај дан би био значајан за њих јер званично улазе у школски свет, свет учења, дружења и многобројних других активности. 
Фотографије са свих дешавања поводом Дечије недеље могу се погледати на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић