Дан европских језика у Малом Пожаревцу

Након две године које је обележила пандемија, ове школске године смо се вратили традиционално лепом обележавању Дана европских језика.
У понедељак, 26. септембра 2022. године, у школи у Малом Пожаревцу, свечано смо промовисали овај важан датум. За сваку похвалу је био одзив ученика од петог до осмог разреда. Током два школска часа они су показали колико су труда уложили овим поводом. Направили су и презентовали десетак изузетно лепих паноа, упознали нас са занимљивостима о језику уопште, а потом и са занимљивим чињеницама о мноштву појединачних европских језика и култура из којих потичу. Имали смо прилику и да чујемо како звуче поједине речи на неким мање или више познатим језицима, а подсетили смо се и одређених чињеница које наш језик одвајају од осталих језика Европе. Неколико ученика се истакло и врло талентованим сликарским радом и они су нам представили неке препознатљиве симболе европских држава. Осим рада на паноима, чули смо и рецитације на руском и француском језику, као и поједине дијалоге на још неколико језика, а у паузама ученици су се забављали слушајући музику на разним језицима и погађајући земље њиховог порекла. За сам крај остављен је онај најслађи део, где су наши седмаци сами припремили неке специјалитете карактеристичне за разне европске народе, па смо сви имали прилику да осетимо укусе Италије, Шпаније, Немачке,  Велике Британије и сл.
Овим часовима на веома леп начин смо остварили постављене циљеве, а то су првенствено промовисање важности учења страних језика, упознавање и поштовање различитих народа и култура, подстицање креативности, неговање тимског рада и стицање самопоуздања при јавним наступима ученика.
Направљеним паноима биће украшене учионице наше школе, а сви ученици који су узели учешћа и вредно радили на овом пројекту, биће награђени највишим оценама. Ученици ће урадити и самоевалуацију и изабрати најлепши пано, а његовом аутору (или ауторима) ће бити уручена симболична награда.
У свим активностима ученицима су помагале, делиле задатке и и пружале инспирацију наставница енглеског језика Јелена Стевановић, наставница француског језика Светлана Матко и наставница српског језика и књижевности Данка Стојановић. Фотографије се могу погледати на фејсбук страници школе.

Данка Стојановић

poz2

poz1