С природом на ти

11Ученици II2 учествовали су у акцији Савеза учитеља Републике Србије „С природом на ти“ 19. маја 2022. године.
Са учитељицом Горданом Косанић осмислили су и направили часопис о природи направљен од папира, гранчице и канапа. Часопис их је подстакао да се фокусирају на окружење и бележе своја запажања. Ученици су добили упутства и задатке које треба да заврше. Писали су о животињама и инсектима који се могу видети у нашем крају, цртали су бубице, природу, облаке, лишће, описивали су звуке и мирисе из природе, тло и запажања из шетње. Брали су само комадиће биљака које расту како их не би оштетили. Цветове и биљке скупљали су на оближњој њиви и у башти. То је одлична визуелна помоћ да се деци покаже разлика између култивисаног и самониклог цвећа. Обратили смо велику пажњу на детаље, као што је мрав који носи ивер већу од сопственог тела, цветове биљака који ће се тек отворити, или птица певачица која уздиже мелодију у крошњама дрвећа.

Док су ученици истраживали природу, кроз игру су вежбали како да посматрају своју околину. Богатили су речник - постављали питања, тражили речи које не користе често у говору и бележили речи које су научили из запажања и дискусија. Посматрањем и снимањем, доживљавали су фасцинантан, узбудљив и истовремено умирујући свет природе око себе.

Часопис и фотографије могу се погледати на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић

И ове школске године ученици III2 учествовали су у акцији „С природом на ти“ коју организује Савез учитеља Републике Србије. Кроз разноврсне активности на отвореном реализовани су час математике и час ликовне културе, 19. маја 2022. године. Поновили су геометријске математичке садржаје кроз истраживачку активност „Колико је дрво старо“ и научили нову мерну јединицу инч, која се користи у другим земљама, а затим су правили слике од природних материјала.
Ученици су се лепо забавили, а неке од активности могу се погледати у видео прилогу Са природом на ти.

Љиљана Вићовац