Дан планете Земље – финална активност

pl3У четвртак 21. априла 2022. године одржана је завршна и финална активност обележавања Дана планете Земље. Поново су се окупили ученици осмог разреда из ОШ „Бора Лазић“ и ученици шестог разреда наше школе из Малог Пожаревца, као главни носиоци пројекта под менторством наставнице географије Радице Јаћимовић како би повезали две школе из две општине и заједно представили све своје продукте са радионица одржаних током априла на којима су учествовали. Презентацији пројекта присуствовали су директор школе Ксенија Илић, наставнице Нада Аранђеловић, Софија Зећовић, Јелена Стевановић, Бранка Миладиновић и Гордана Косанић, директорка Културног центра Сопот Драгана Чолић и представник КЦ Сопот Душан Јововић.
Ученици осмог разреда су прво представили Закон о заштити животне средине, говорили су о еколошким проблемима и давали решења како да се превазиђу. Ученик осмог разреда Матеја Петровић презентовао је свој рад - модел Земљине лопте и приказ здраве, зелене, цветне и срећне Земље на једној половини и приказ болесне, црне, прљаве и несрећне планете Земље, као и израђену карту света на којој су представљени највећи загађивачи ваздуха и воде. Приказани су завршни радови постера здраве планете Земље и техника мозаика са заједничких радионица које су одржане у Центру за културу у Сопоту почетком априла.
Специјално за ову прилику израђени су медењаци са моделима Земљине лопте на којима су ученици исписивали еколошке поруке, каменчићи са контурама континената и исписаним еко порукама. Ученици су се бавили и рециклажом, исписивали поруке, цртали и писали о рециклажи и заштити животне средине. Од припремљеног материјала урађен је пано који је овом приликом презентован.
Овом пројекту су посебан печат дали најмлађи међу свима, ученици другог разреда заједно са својом учитељицом Горданом Косанић. Представили су свој пано и презентацију са свим активностима које су имали током априла. Били су веома креативни.
Ученици шестог разреда са наставницом српског језика Софијом Зећовић припремали су драмски текст „Вода је неопходна“ и послали поруку свима о људском неконтролисаном трошењу воде, као и прозни текст „Савремена технологија“.
На ликовној колонији коју је реализовала наставник ликовне културе Нада Аранђеловић са темом „Сачувајмо планету Земљу“ представљени су сви радови и одабран и похваљен рад ученице Веронике Милошевић као најбољи цртеж који је награђен урамљивањем.
Ученици V2 и VIII2 који похађају грађанско васпитање придружили су се великом школском пројекту обележавања Дана планете Земље са својим предметним наставником Марином Луковић. Направили су еколошки календар, осмислили сценарио и снимили кратак едукативни филм о очувању животне средине. Ученици VI2 и VII2 истраживали су занимљиве чињенице о екологији, исписивали своја мишљења и запажања везана за ову тему и направили пано од припремљеног материјала. Ученици V1, VI1 и VIII1 бавили су се рециклажом, исписивали поруке, цртали и писали о рециклажи. Током радионице ученици су од старих пластичних флаша и старог картона правили држаче за оловке и беџеве. Ученици VII1 истраживали су Европску конвенцију за заштиту људских права и права на здраву животну средину. Открили су прве еколошке случајеве у пракси суда. Затим су погледали препоруке за унапређење ових права у нашој држави које су исписивали и правили постере.
Ученици VIII2 Анђела Стојановић и Стефан Кретић презентовали су пано са темом „Сачувајмо планету“ и пренели важну поруку о важности очувања јединог дома свих нас планете Земље. Ученик VIII2 Михајило Симић презентовао је свој пано о рециклажи и важности о очувању Земље. Ученице VII2 Сара Живковић, Тамара Кретић, Теодора Петровић и Тијана Грујић презентовале су свој пано о најлепшим местима на планети Земљи која ће нестати уколико се нешто не предузме. Ученици VI2 заједно са наставницом енглеског Јеленом Стевановић снимили су кратки едукативни филм и један стрип на енглеском језику. Ученици млађих разреда под менторским радом наставнице енглеског језика Марине Ружић израдили су неколико паноа на дату тему и презентовали на својим часовима.
После свих активности ученици су се засладили разним сланим и слатким ђаконијама и соковима које су припремиле и донеле вредне маме.Велику захвалност дугујемо родитељима јер су подржали све наше активности, помогли да будемо добри домаћини припремајући храну за све наше госте. Верујемо да је добра сарадња између родитеља и школе неопходна за остваривање сваког циља.
Циљ свих реализованих активности је да се ученици боље информишу о важности очувања животне средине, да се упознају са рециклажом и деловима Закона о заштити животне средине, повезивање две школе и хоризонтално и вертикално учење. Ученици су били мотивисани, спремни на сарадњу, стекли су нова искуства и пријатеље радећи на овом пројекту.

Наставник географије Радица Јаћимовић

pl4

pl1