Међународни Дан девојчица у ИКТ сектору

dev1Међународни Дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима.

Удружење пословних жена Србије први пут је организовало Дан девојчица 28. априла 2011. године. У протеклих 10 година обележавања Дана девојчица у ИКТ-у кроз пројекат УПЖ Србије прошло је више од 8500 девојчица, а резултати показују заинтересованост девојчица да кроз овакав вид реалних сусрета са предузетницама препознају предузетништво као могуће будуће место за запошљавање.
Ове године се обележава и кроз такмичење за најбољи видео рад „Ухвати идеју“. Ученице седмог разреда наше школе снимиле су свој видео на одређене теме:
Ја будућа предузетница - Тамара Кретић
Ја будућа предузетница - Катарина Козић и Теодора Бабић
Моје зелене теме - Тијана Грујић, Теодора Петровић и Сара Живковић

Девојчице су биле позване 10. маја 2022. године да присуствују завршном догађају и додели награда победницама конкурска „Ухвати идеју“ у свечаној сали Скупштине града Београда. Ученице наше школе присуствовале су завршној свечаности, дружиле се са другим девојчицама, размениле идеје и лепо се забавиле.

Марија Јоксимовић

dev