Ускрс у мојој школи

vasТоком априла 2022. у Малој Иванчи је реализовано више радионица са ученицима од I до VIII разреда. То је период период Великог поста где смо обрађивали сваку недељу појединачно. Последња недеља се назива Цветна недеља по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим. У овој последњој недељи има доста празника од којих су Велики четвртак и Велики петак и Васкрс на крају. Велики четвртак је био дан Христове Тајне вечере и ученици су кроз причу сватили како је установљена Света Тајна причешћа и гледањем видео материјала како је изгледало Христово распеће на крсту. Учили су и да је на Велики петак организовано фарбање јаја. Јаје претставља нови живот, јер се пиле рађа из јајета. Тако и Исус Христос из смрти устао у нови живот. Ученици су писали текстове на тему о Лазаревој суботи и празнику Цвети. Кроз истраживачки рад упознали су се са обичајима и самим празницима Велики четвртак, Велики петак и Васкрс. Ученици млађих разреда су донели у школу јаја и фарбали и кроз то су учили о симболици Васкрса. Циљ ових радионица јесте развијање свести код ученика о важности празника поводом Васкрса и упознавање са традицијом и обичајима који су везани за њихов крај.

Срећко Глигоријевић

У Малом Пожаревцу су организоване активности које би забавиле и опустиле ученике пред Ускршње празнике. Први део дружења прошао је у такмичењу екипа састављених од ученика од 1. до 4. разреда. Квиз се састојао од питања разноликог типа - од понуђених слова ђаци су састављали дату реч, показали су колико познају бајке и свет око нас одговарајући на питања Реци ко је? и Где је?
Затим смо кренули са активностима које су у директној вези са празником. Ученици су фарбали јаја радећи у групама и користећи различите материјале. Организовали смо малу изложбу, а аутори најлепше ишараних јаја награђени су дипломама. Ђаци су се и ликовно изражавали на ову тему, тако су настали разнолики радови који одишу радошћу долазећег празника који се могу  погледати на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић

Током априла 2022. учитељице и вероучитељ су у Поповићу реализовали више различитих активности којима је обележн Васкрс, највећи хришћански празник. На часовима природе и друштва и света око нас учитељице су разговарале са ученицима о нашим обичајима и ученици су описивали како прослављају Васкрс у кругу својих породица. На часовима ликовне културе ученици су цртали јаја и бојили их орнамент техником, а затим су фарбали јаја. Нека од офарбаних јаја послата су на изложбу коју организује Центар за културу Сопот. Урађена су и три де јаја од папира. Заједно са вероучитељем и учитељицама ученици су научили важност овог породичног празника. Од радова ученика уређен је пано и кутак у холу школе. Изложба радова може се погледати на фејсбук страници школе.

Ружица Будимкић и Сања Петровић