Бела Грива

Ученици четвртог разреда су у фебруару 2022. читали дечији роман „Бела Грива“ који је написао француски писац Рене Гијо. Радња романа, чија је тема љубав и пријатељство између коња и дечака, веома је заинтересовала  ученике. Ученици су током неколико часова анализирали књижевно дело, особине ликова и њихове поступке и развијали су свест о животним вредностима, о слободи, правди, љубави, пријатељству. Промишљали су и о поруци романа - човек треба да схвати да мора бити добар према бићима са којима дели ову планету. 
У дневнику лектире ученици су писали своје утиске о прочитаном делу, илустровали су занимљиве догађаје и правили стрип за сваку главу романа и поставили их на разредни пано. Након тога су одгледали и филм „Бела Грива“ снимљен у црнобелој техници који им се веома свидео, Дирљив крај романа, када дечак и коњ трагично страдају, изазвао је код деце саосећање са главним јунацима. Ученици су дошли на идеју да напишу измењен крај и сви су написали срећан завршетак.
Циљ свих реализованих активности је развијање читалачких навика код ученика, обележавање Дана дечије књиге, развијање маште, креативности и емпатије. Радови ученика могу се погледати у документу Бела Грива.

Синиша Босић