Дани сећања на Доситеја Обрадовића

Период од 11. до 15. априла 2022. године у нашој школи био је посвећен обележавању Дана сећања на Доситеја Обрадовић. Учитељи, наставници српског језика и библиотекар школе реализовали су са ученицима више радионица посвећеним нашем просветитељу и првом српском министру просвете. Наставница српског језика Софија Зећовић је у свим одељењима у Малом Пожаревцу одржала низ предавања током којих су ученици говорили о животу и делу Доситеја Обрадовића, погледали припремљен филм и презентацију, тумачили одрбране цитате. Библиотекарка Марина Луковић је са ученицима VIII2 реализовала радионицу током које су ученици издвајали и тумачили цитате нашег просветитеља, бележили најзначајније делове његове биографије и правили постере који красе зидове библиотеке.

Марина Луковић

Након иницијативе да се 10. април посвети Доситеју Обрадовићу, на часовима српског језика и књижевности сви старији разреди у Малој Иванчи су имали активности посвећене овом нашем великану. Разговарало се о животу и делу Доситеја Обрадовића, ученици су гледали краће видео записе, сами истраживали и презентовали занимљивости из Доситејеве биографије. Затим су прикупљали и тумачили најлепше цитате Доситеја Обрадовића, слушали песму „Востани Сербије“, разговарали о улози Доситеја у устаничкој Србији, као и о његовом свеукупном просветитељском раду. Ученици петог и седмог разреда направили су врло лепе паное који су изложени у холу школе.

Данка Стојановић, наставница српског језика и књижевности

У складу са узрастом ученика, реализоване су активности и садржаји којима су се ученици II2 упознали са именом и делом Доситеја Обрадовића. Прво смо обновили шта су басне, истакли да главни ликови су животиње приказане са људским особинама, говором, делима, склоностима. Ученици су погледали презентацију о животу Доситеја Обрадовића, где су сазнали да је још као мали дечак показао велико интересовање за књигу и учење. Доста је путовао и на тим путовањима стицао знање. Преводио је басне Езопа, Лафонтена и других, али никада није преводио дословно, већ их је прилагођавао својим читаоцима. Чувао је само основну мисао басне којима је додавао своју мудрост и мудрост свога народа, посебно наглашавајући поруку, наравоученије басне. Ученици су читали басне, одређивали њихове поруке и записали их. Сваки ученик је одабрао басну коју је представио путем стрипа. Од целокупног материјала направљен је први заједнички лапбоок. Ученицима је ово био врло занимљив начин рада, јер не постоји исправан или погрешан начин постављање материјала. Изложба радова може се погледати на блогу Моја мала дружина.

Гордана Косанић

Ученици II1 су кроз неколико активности обележили дане посвећене Доситеју Обрадовићу. Прво су се упознали са његовом биографијом, затим су читали басне, тумачили их, анализирали и илустровали. Посебно су се задржали на тумачењу Доситејевих цитата и наравоученија. На крају,све то смо приказали кроз заједничку презентацију која се може погледати на фејсбук страници учитељице.

Милица Лучић

dos1

dos