Енигматске новине

rebusНа часовима пројектне наставе у априлу и мају 2021. је реализован пројекат Дечја енигматика у одељењу III1. Активности ученика повезале су садржаје из различитих наставних области. Ученици су окружени енигматским садржајима у бројним публикацијама и медијима (енигматски часописи, задаци из уџбеника, популарни ТВ квизови, интернет и сл.), па је пожељно да науче да решавају одређене енигматске форме како би одговорили на многе задатке у свакодневном животу.
Ученици су креирали класичне укрштенице, ребусе (словне, сликовне, словно сликовне, сложене), језичке плетенице, асоцијације, танграм речи, слагалице... Енигматске форме подстичу код ученика логичко размишљање, упорност и истрајност.
Циљ овог пројекта је био да се ученици упознају са различитим едукативним енигматским формама и да сами осмисле или пронађу занимљиве садржаје за које су други ученици проналазили тачна решења.

Ученици су били веома заинтересовани и активни у раду. Продукат овог пројекта су зидне новине изложене у учионици и часопис Дечије енигматске новине. 

Синиша Босић