Национални дан књиге

nacionalniУ сва три објекта наше школе обележен је током марта 2021. године Национални дан књиге.

Учитељи, наставници српског језика и библиотекар разговарали су са ученицима о важности читања и развијању читалачких навика. Ученици су говорили о својим омиљеним писцима, романима, причама и бајкама, правили су постере и паное.

Учитељица Гордана Косанић је са својим ученицима реализовала пројекат „Гласно читање“ током којег су ученици читали своје омиљене књиге, упознали се са баснама и читали их, разговарали о прочитаним делима, исписивали своје дневнике читања, цртали, правили паное и снимали прилоге. Фотографије и снимци могу се погледати на блогу Моја мала дружина.

Наставница географије Радица Јаћимовоћ у сарадњи са школским библиотекарем реализовала је са ученицима шестог разреда пројекат  „Картографија српских писаца“.

Ученици су цртали нему карту Србије и истраживали места рођења српских писаца чија се дела обрађују од петог до осмог разреда. Фотографије српских књижевника лепили су на карти на место рођења писаца. На карти су се нашли и писци рођени ван граница Србије.

Ученици су на креативан начин поновили одлике картографије, сналажење на немој карти, дружили се и сарађивали.

Ученици су се радо одазвали предлогу Друштва школских библиотекара Србије да у учествују у акцији „Читајмо гласно“. Читали су прозу и поезију, дела народне и ауторске књижевности. Марина Ружић је од снимака направила диван филм Читајмо гласно.

Марина Луковић