Дан борбе против вршњачког насиља

saibezУ Основној школи „Милорад Мића Марковић“ у недељи од 22 до 26. фебруара 2021. године, организован је низ активности у склопу превентивних мера у оквиру програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације. Посебно је обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља - „Дан розе мајицаˮ, у среду, 24. фебруара, са циљем стварања сигурног, подстицајног и толерантног окружења.
Активности су реализоване у матичној школи у Малој Иванчи и у издвојеним одељењима у Малом Пожаревцу и у Поповићу.

У млађим разредима, ученици су се бавили овом темом на часовима одељенске заједнице, ликовне културе, грађанског васпитања и српског језика. На часовима драмско-литерарне секције реализоване су креативне радионице. Већина одељења се организовала тако да деца у среду дођу у школу у розе или црвеним мајицама у знак солидарности и подршке.
Продукти свих активности су веома разноврсни, креативни и мотивациони: панои, видео спотови, поруке охрабрења, срца на коме су поставили своје радове са порукама љубави, толеранције, разумевања, затим табела у којој су ученици  уписивали  што више речи о томе како изгледа свет са пријатељима и свет без пријатеља, заједнички плакат под називом Пријатеља можеш имати једино ако си пријатељ и сл. Такође су правили и летке на којима су исписивали пароле против насиља ипоставили их у школи, како би и код других ученика пробудили свест о насиљу и о последицама насиља.

У старијим разредима активности су реализоване на часовима одељенске заједнице, часовима грађанског васпитања, веронауке и ликовне културе, а у среду је Дан розе мајица обележен и на свим првим часовима разговором о толеранцији, подршци, помоћи, бризи, емпатији, разумевању, другарству и ненасиљу. Са ученицима из Ученичког парламента педагог је разговарала о могућим узроцима проблема који се дешавају између њих у одељењу, али и о односу са појединим наставницима, о значају толеранције и уважавања различитих мишљења и пре свега о емпатији коју је потребно развијати и неговати. Посебан акценат је био на разговору о електронском насиљу, како га спречити и како реаговати ако се догоди.

Панои и плакати су постављени у холовима сва три објекта школе, кратак опис и поједине фотографије и активности су постављене на фејсбук страници школе. Учитељице Љиљана Вићовац и Гордана Косанић су поставиле материјал и на одељенским блоговима Учионица и Моја мала дружина са жељом да подстакну све људе да чим препознају знаке насиља, одреагују на прави начин и спрече последице насиља. Извештај, радови ученика и фотографије су постављени у албуму Дан розе мајица.

Наташа Демић