Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Пројекат „Свети Сава“

malaiПројекат „Свети Сава“ реализовала је наставница Марина Луковић са ученицима V1 у Малој Иванчи током децембра и јануара школске 2019/20. године. У пројекат су се укључили сви наставници који предају ученицима V1.
Циљ пројекта је упознавање ученика са животом у прошлости и са биографијом Светог Саве. Током рада на пројекту ученици су користили различите изворе, школску библиотеку, интернет и разговоре са предметним наставницима. Након истраживачког рада, ученици су писали реферате и извештаје.

Истраживали су како је изгледао град Рас, село и сеоска економија у време првих Немањића, изглед куће и посуђа. Нарочито је било занимљиво истраживање о храни и посластицама тог периода наше историје. Дечацима се много допао део о војсци, оружју и војном уређењу тадађшње државе. Девојчице су уживале док су проналазиле податке о одећи, обући и накиту.
Са наставником историје Слободаном Карановићем причали су о родитељима Светог Саве, одрастању, монашењу, дипломатској и ктиторској делатности, смрти и спаљивању моштију.
На часовима биологије са наставницом Бранком Миладиновић истраживали су биљке и животиње које је Свети Сава имао прилику да види. Велико је изненађење било када су открили постојање изумрле животиње тур која је живела у нашим крајевима.
Са наставницом географије Радицом Јаћимовић разговарали су о путовањима Светог Саве, цртали мапе, истраживали топониме у Србији који у свом имену имају Савино име.
На часовима музичке културе са наставницом Мајом Вучић су проналазили информације осветовној и духовној музикици. О духовној су пронашли много података, о световној мало. Научили су да је и само одсуство информације заправо информација о неком периоду наше историје.
Увежбавали су химну Светог Саве за извођење на јавном часу. Писање о спортским активностима тог периода је наишло на велико интересовање. Како је Свети Сава писао бројеве радили су на математици. Цртали су задужбине Светога Саве, Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, цртали су иконе Светог Саве, делове из биографије и илустовали књижевна дела у којима је Свети Сава главни јунак. 
У јубиларној години аутокефалности Српске православне цркве разговарали су са вероучитељем о заслугама Светог Саве и његовом значају за Српску цркву. Припремили су и скеч „Ко тебе каменом ти њега хлебом“.
На часовима српског језика ученици су били у прилици да чују и науче која је дела написао Свети Сава, да их анализирају заједно са наствником. Читали су приче, легенде и песме о Светом Сави, анализирали их и припремали се за јавни наступ.

Јавни час је одржан 27. јануара 2020. у Дому културе у Малој Иванчи. Часу су присуствовали ученици од првог до осмог разреда, наставници Данка Стојановић, Марина Ружић, Саша Живановић, Мирослав Станковић, Гордана Косанић, Милица Лучић, Слађана Милосављевић, Синиша Босић и директор школе Ксенија Илић.
Ученици су показали шта су научили о Светом Сави и о периоду у ком је живео.
Ученици Катарина Козић и Јован Димитријевић направили су трејлере. Чланови новинарске секције уредили су часопис.
Трејлери, часопис и фотографије са презентације пројекта налазе се на фејсбук страници школе.

Марина Луковић