Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

У свету ликовних уметника

pajaУ одељењу III1 и ове школске године је реализован међународни пројекат „У свету ликовних уметника“, у периоду од 19. септембра до 22. новембра 2019. године. Реализовано је пет радионица на којима су се ученици упознали са пет нових ликовних уметника.

Циљеви пројекта су:
- Развијање уметничких и креативних способности;
- Развијање иницијативе, самопоуздања и способности креативног изражавања;
- Обликовање у складу са узрастом, знањем и вештинама из подручја ликовне културе.

Током прве активности ђаци су сликали и вајали као Микеланђело Буонароти, инспирисани његовим вајарским делом „Давид“ и сликом „Стварање Адама“.
Затим су цртали и бојили ноте као Мондријан.
У трећој активности ученици су цртали као један од најпознатијих српских сликара Паја Јовановић. Инспирацију су пронашли у његовом уметничком делу „Борба петлова“.
На четвртој радионици ученици су се упознали са Вермером и сликали су „Девојку са бисерном минђушом“. У оквиру овог задатка једна ученица је била маскирана као девојка са слике.
Последња активност је реализована тако што су деца стварала као што је Фрида Кало сликала један од својих чувених аутопортрета. Једна девојчица је била одељенска Фрида Кало.

Пројекат је успешно реализован. Ученици су се упознали са највећим делима ликовних мајстора, подстицани су да комуницирају међусобно, развијају социјалне и грађанске компетенције и разијају креативност и машту.

Слађана Миловановић