Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Дечија недеља

Мала Иванча

Под слоганом „Да право свако - дете ужива лако“ обележена је Дечија недеља у нашој школи од 7. до 11. октобра 2019.

Реализованим активностима афирмисани су другарство, различитост, поштовање и права детета. Првог дана ученици млађих разреда су се упознали са својим правима која су тумачили и о којима су са својим учитељима разговарали. Ученици другог, трећег и четврог разреда извели су следећег дана приредбу за прваке. Прваци су примљени у Дечији савез и тај дан је за њих био посебан јер улазе у школски свет, свет учења и дружења. Спортски дан је био такмичарског карактера. Ученици су се, подељени у екипе, надметали у спретности и сналазили у занимљивим задацима различитих тежина. Игре су биле прилагођене способностима ученика тако да је свако могао да учествује у неком задатку. Са ученицима млађих разреда учитељи су одржали више различитих радионица током којих се разговарало о дечијим правима, обавезама, толеранцији и пријатељству. Продукти радионица су цртежи, састави, колажи и панои. Ученици првог разреда направили су пано „Ми смо срећна деца“. Ученици трећег разреда урадили су пано „Пано пријатељства“ на који су залепили врећице са именима свих ученика и у које су током Дечије недеље остављали поруке, цртеже и поклончиће једни другима. Ученици другог разреда реализовали су радионицу о здравој храни током које су разговрали са учитељем о здравој храни и њеној улози у одрастању и развоју сваког детета. Након радионице ученици су израдили неколико паноа који красе зидове учионице.
Све фотографије могу се видети на блогу Моја мала дружина и на фејсбук страници школе.

Гордана Косанић и Слађана Миловановић

dn1

dn4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученици старијих разреда у Малој Иванчи обележили су Дечију недељу са разредним старешинама, наставницима српског језика, ликовне културе и грађанског васпитања. На часовима одељенске заједнице наставници су са ученицима разговарали о дечијим правима, обавезама, дужностима, али и о кршењу дечијих права. Ученици су говорили о дискриминацији и толеранцији. Писали су и цртали на тему „Имам право да“. На часовима грађанског васпитања организоване су трибине са старијим становницима села. Бака наше ученице Невене Бабић VII1, Љиљана Бабић причала је о дечијим правима из времена када је она била дете и поредила их са данашњим правима. Говорила је о својим свакодневним обавезама док је била дете, као и обавезама своје деце и унучади. Трибини су присуствовали ученици семог и петог разреда. Завршница Дечије недеље била је посета дечијег писца Слободана Ђекића и дечијих писаца вршачког Књижевног клуба. Током јавног часа ученици од петог до осмог разреда били су у прилици да чују стихове које су говорили писци, да разговарају са њима о инспирацији и потреби да се пише и чита. Нарочито је било узбудљиво што су ученици могли да чују интересантне приче из детињства Слободана Ђекића који је своје школске дане провео у Малој Иванчи. На крају часу свим присутним ученицима Слободан Ђекић је поклонио своје књиге.

Марина Луковић

Поповић
dn3
1. дан – Дечја права
Ученици су рецитовали стихове из „Буквара дечјих права” Љубивоја Ршумовића. Након сваког рецитовања анализирали су стихове и у њима проналазили описано дечје право.Након рецитовања и анализе дечијих права, ученици су их исписивали на папириће и правили пано.

2. дан – Гости у нашој школи
Угостили смо другаре из Основне школе „Јелица Миловановић” из Ђуринаца. Са њима смо реализовали заједничке активности. Ученици који уче веронауку су са учитељем посетили цркву. За то време су ученици на часу грађанског васпитања припремили материјал за даље активности. Сви ученици су потом на папирима у боји исцртавали своје шаке, изрезивали их, исцртавали и на њима писали своје име и презиме. Радове смо лепили на хамер тако да смо добили сплет у облику круга. Све нас је асоцирало на руке које се држе у колу. Након тога смо се сви послужили колачима које су ученици домаћини припремили за своје другаре.
Уследила је игра Пронађи благо. Ученици су подељени у две групе у којима је било ученика из обе школе и онда су добили по десет задатака. То су биле загонетке чија су решења упућивала на следећи корак, тј. место где се налази следећа загонетка. Благо је било велика кутија бомбона којима су се сви ученици послужили. Дружење смо завршили спортским играма уз обећање да ћемо се поново дружити.

dn53. Дан – Ми у гостима
Посетили смо другаре са Друмина. За њих смо припремили пригодне поклончиће. Ученици су подељени по разредима имали различите активности: разговор о дечјим правима, бојење, исписивање права, украшавање и уређење паноа. Други део дружења смо посветили спортским активностима. Дечаци су играли фудбал, а девојчице између две ватре.

4. дан - Радионица са родитељима 
Ученици су прикупили и донели пуно јесењих плодова, разнобојног јесењег лишћа и потребног материјала. Ђаци и родитељи су радећи у групама реализовали мноштво уметничких идеја. Резултат радионице је прегршт дивних радова од којих смо направили изложбу. Бака Снежа нас је све на крају почастила преукусним баклавама.

5. дан - Спортски дан
Спортске активности је организовао наставник физичког васпитања Мирослав Станковић. Трчање и вежбе обликовања су ученици сва четири разреда одрадила заједно. Након тога наставник је поделио ученике у две групе - први и други разред и трећи и четврти разред. Показао им је како се реализује такмичење у трчању. старт, полазак, циљ. Прогласио је победнике у свакој групи. Ученици Душан Чолић и Ања Петровић су се пласирали на општинско такмичење у категорији трећег и четвртог разреда.

Фотографије можете погледати на фејсбук страници школе.

Ружица Будимкић