Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Мој крај

rogacaУ другом полугодишту 2018/2019. године наша школа је покренула пројекат „Мој крај“. Као школа, позвали смо све основне и средње школе на територији општине Сопот да се прикључе јер је циљ читавог пројекта афирмација наших малих места.

Циљ пројекта је Неговање и развијање љубави према родном крају.
Планиране активности ученика:
- Израда литерарних и ликовних радова на тему „Мој крај“
- Израда макета (школе, цркве, куће моравског типа...), сувенира
- Израда реферата о историјским и географским карактеристикама краја
- Израда фотограјија и фото-репортажа на тему „Мој крај“
- Израда трејлера или /и филма у трајњу од 3 до 5 минута
- Израда речника локализама
- Кухиња/кувар мога краја
- Израда паноа на тему „Мој крај“
- Израда репортажа и интервјуа са познатим људима нашег краја (писци, спортисти, уметници, политичари...)
- Понос нашег краја

Пројекат је реализован током шест недеља и крајњи продукти су приказани на изложби током прославе Дана школе, 24. маја 2019. године.

Ученици наше школе писли су литерарне радове о крају, цртали пејзаже и старе куће у селу, писали реферате о историји села и цркве, водили интервјуе са интересантим и значајним људима из села, правили макете школе и цркве, снимали трејлере, правили сувенире. Велику помоћ имали су од наставника који су их усмеравали током истраживања о историји села и изградњи наших сеоских цркви. Трејлер се може погледати на јутјуб каналу наше школе а галерија фотографија на фејсбук страници наше школе.

До назначеног датума, пристигли су нам и радови из основних школа у Раљи, Сопоту и Рогачи. Достављени су нам дивни панои са литерарним и ликовним радовима, макете и сувенири.

Наставници наше школе и школа које су се одазвале позиву да учествују у пројекту, сложили су се да пројекат треба наставити и наредних година јер наша општина има много тога да понуди, да је пројекат успешно реализован у свим школама, да су ученици радо прихватили задатке и дали све од себе да своја села прикажу у што бољем светлу.

Марина Луковић