Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Путовање по Италији

cezarНаставница географије Радица Јаћимовић реализовала је 21. марта 2019. два угледна часа у одељењу VI1, наставна јединица „Италија“. Часовима су присуствовали директор школе Ксенија Илић, наставници Данка Стојановић, Тања Ћирковић, Слободан Карановић, Бранка Миладиновић и Марина Луковић, ученици седмог разреда из Мале Иванче, Сања и Алесандро Канепа родитељи нашег ученика Луиђија, и неколико ученика V2.

Након што су публици подељени флајери са представљеним активностима, публици се обратио Марко Ристић костимиран као Јулије Цезар. Ученик је говорио монолог који је за ову прилику написао наставник историје Слободан Карановић. Упознао је све присутне са животом и радом овог чувеног римског императора. Затим је Јована Глишић говорила о најпознатијим Италијанима, проналазачима и морепловцима. Присутни су могли да чују интересантне приче о Крисифору Колумбу, Марку Полу, Америгу Веспучију. Ова уводна активност завршена је укрштеницом у вези са темом, коју су решавали ученици шестог разреда.
У главном делу часа ученици су представили најважније информације о Италији. Били су добро припремљени, говорили су о географским карактеристикама Италије, клими, рељефу, положају, хидрографији, становништву, привреди, индустрији, моди, пољопривреди и туризму. Свако излагање је пратила добро припремљена презентација, а ту су били и панои, цртежи и макете за сваку од наведених тема.
Током следеће активности смо прво сазнали занимљиве податке о италијанској химни, након чега смо је и чули. Ученик Луиђи Канепа покушао је да нас научи неколико речи из италијанског језика. Затим су ученици говорили о италијанској кухињи и показали нам диван пано на којем су направили Италију од различитих тестенина. Ређале су се занимљивости о Торњу у Пизи, боћању, Венецији, Фиренци, Риму, Пинокију, Парку чудовишта и о имендану италијанских градова. Причу је пратила презентација са мноштвом фотографија, филмова и музике и ученички панои. Након одслушаних арија које изводи Лучано Павароти, ученици су излагали о Ватикану и Сан Марину, државама у држави и чувеној драми „Ромео и Јулија“.
Уследио је квиз знања о Италији. Ученици су се поделили у две екипе, одговарали и на креативан начин поновили градиво о Италији. У забавнијем делу такмичења било је низање макарона на конац и вађење шпагета из кесе маказама. Сви су се лепо забавили и насмејали.
На крају овог занимљивог часа Луиђи Канепа из V2 је представио помоћу презентације свој родни град Напуљ, делом на италијанском, делом на српском језику. Анђела Стојановић и Михајло Симић, ученици V2, презентовали су своја истраживања о Напуљу и показали пано. Анђела Стојановић је рецитовала на италијанском и српском језику песму „Време“, а Анастасија Васиљковић из V2 је представила своје цртеже и пано о најпознатијим вулканима у Италији.

Након послужења, пице и италијанских националних колача, уследила је евалуација часа. Ученици су били веома задовољни и својим радом током припреме за сам час и својом презентацијом припремљеног материјала на часу. Закључили су да ће се градиво научено на овом часу дуже памтити и лакше научити.
Присутни наставници и директор школе сложили су се да је час био успешан, добро осмишљен и реализован, да се током целог часа видео уложен труд и наставника и ученика. Родитеља су били одушевљени причом о Италији и целокупном атмосфером на часу. Сви су честитали и наставнику и ђацима.

Марина Луковић

deca 2

 deca 1