Књига – најбољи друг

Током првог полугодишта школске 2018/2019. године учитељица Гордана Косанић реализовала је пројекат „Књига – најбољи друг“ са својим ученицима у Малој Иванчи. Циљеви пројекта су: подстицање ученика на читање и развијање читалачког укуса и вештине читања, разумевање прочитаног и богаћење речника, развијање критичког приступа прочитаном садржају и способности мишљења и логичког закључивања, развијање маште и креативности, развијање сарадничког односа и такмичарског духа. 

Програм пројекта се одвијао кроз више активности и радионица. Задатак ученика је био читање изабраних дела, писање приказа и састава, заједничка посета школској библиотеци, читање и анализа цитата познатих аутора, прављење паноа, илустровање најдражих ликова и евалуација пројекта.
Одржано је више радионица током којих су ученици гласно читали омиљене делове из прочитаних књига и стицали самопоуздање и смањивали страх од јавног наступа. Са читањем ученици су развијали способност за писање, машту, емотивност, креативан начин мишљења. Један школски час ђаци су провели у библиотеци и дружили се са библиотекарком Марином која им је дала савете за писање приказа књиге.

Продукти пројекта су разноврсни. Ученици су радили приказ књиге или је прочитана књига била мотив за писање састава. Илустовали су омиљене делове прочитаних књига и ликове, анализирали цитате и делове књига и поставили своје радове на паное.

Евалуација пројекта је урађена помоћу анкете која је показала да ученици у четвртом разреду читају много више него раније - поред лектире, читају и препоручене књиге које се могу наћи у школској библиотеци и знају коју све улогу има књига у њиховом детињству. Заједнички закључак ђака је да док се чита, може да се сања, машта, побегне, доживи авантура, смеје, сазнаје, путује кроз простор и време, размишља, расте.

Гордана Косанић

lav

biblioteka