Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Дани Вука Караџића

minaПројекат „Дани Вука Караџића“ реализован је у одељењу VIII1 у Малој Иванчи током септембра, октобра, новембра и децембра 2018. године. Идеја је била да ученици обележе двеста година од издавања првог Вуковог „Српског рјечника“. Пројекат је обухватио часове српског језика, енглеског језика, историје, географије, ликовне културе и информатике и рачунарства.

Циљеви пројекта су упознавање ученика са животом и делом Вука Стефановића Караџића са посебним освртом на рад на речницима, рад на реформи језика и писма и сакупљачку делатност; развијање компетенција за целоживотно учење; превођење са енглеског на српски и обрнуто, развијање и усавршавање лексике енглеског језика и обнављање прошлог времена; развијање дигиталних компетенција ученика.

Ученици су бирали да ли ће радити самостално, у пару или у групи. На часовима српског језика поред редовних лекција које су предвиђене планом и програмом, разговарало се о Вуковом раду и проширивало градиво из историје језика. Ђаци су писали реферате, правили паное, лапбукове и трејлер. Писали су о Вуковој биографији, о саставу и значају речника, истраживали састав лексике оба рeчника, писали о Вуковој реформи писма. Истраживали су о Вуковим певачима, начинима како је Вук сакупљао народне песме, приче и кратке фолклорне форме. Писали су о Вуковим делима и рецензијама, о значају Вуковог рада и како нас је представио тадашњој Европи. Ученица Милица Кузмић посетила је Музеј Вука и Доситеја и тамо од кустоса сазнала нове информације о Вуковом животу и раду које је изложила на часу српског језика свим ученицима. Истраживали су географске карактеристике Тршића и околине, историјске прилике у којима је живео и радио Вук Караџић, цртали портрете Вука и Мине Караџић, манастир Троношу.

На часовима енглеског језика ученици су читали и преводили припремљене материјале о животу и раду Вука Караџића које су прво обрађивали на часовима српског језика, радили прошло време и проширили лексику. На часовима додатне наставе из енглеског језика Сузана Стевановић, Марина Радосављевић, Василије Илић и Давид Васиљковић направили су филм, а Сузана Стевановић трејлер који може да се погледа на школском јутјуб каналу.

Део пројекта представљен је током обележавања Европског дана језика.

Марина Луковић и Марина Ружић